Łączyłaś kiedyś sałatę, pomidora i truskawki? Nie? Sałatka warzywno-owocowa to świetna okazja, żeby wypróbować takie zestawienie. Sałatka to znakomita i przede wszystkim lekka propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek, zwłaszcza w upalne letnie dni. Wykorzystaj sezon na świeże gruntowe rośliny w swojej kuchni!
Będzie prosto, kolorowo i smacznie! Do tego mnóstwo witamin i składników mineralnych. Warto wspomnieć, że Polsce mamy właśnie sezon na krajowe truskawki. Szeroko dostępna jest sałata, rzodkiewka. pomidory spod osłon czy ogórki.
Sałatka warzywno-owocowa – składniki
Skład będzie umowny, ponieważ tylko od Ciebie zależy, co dodasz do miski lub bardziej prozaicznie – od tego, co masz pod ręką:
- sałata (masłowa, lodowa, roszponka, rukola – może być mix)
- duży pomidor malinowy lub 2 małe
- 2 małe ogórki
- 3 rzodkiewki
- garść truskawek
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
Jak zrobić letnią sałatkę z warzyw i owoców?
Po pierwsze warzywa i owoce opłucz w chłodnej wodzie i lekko osusz. Po drugie sałatę porwij na mniejsze cząstki, rzodkiewkę i ogórki pokrój w plasterki, a pomidora w dowolne kształty. Następnie duże truskawki przekrój na 4 części, te mniejsze owoce na połówki. Masz pod ręką pomarańczę? Możesz wyciąć cząstki (po wcześniejszym obraniu ze skórki) i również dodać do sałatki. Całość wymieszaj w misce, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu jabłkowego/ Sałatka z warzyw i owoców gotowa! Prawda, że wygląda barwnie?
Całość możesz posypać posiekanymi orzechami. Zamiast octu możesz użyć soku z limonki. Smacznego!
0 komentarzy