Do jedzenia cukinii nie trzeba na ogół długo przekonywać. To popularne warzywo w Polsce, a jednak kremowa zupa czy leczo mogą się z czasem znudzić. Chcesz zaskoczyć siebie lub gości? Sięgnij po przepis na roladki z cukinii.
Atrakcyjnie podane danie dużo bardziej zachęca do jedzenia niż wiedza o tym, że włączanie warzyw do diety jest zdrowe i zalecane. Dlatego zachęcam do sięgania do ciekawe formy i łączenie kolorów, które przyciągną wzrok i dodadzą energii na sam widok. Sprawdzi się zwłaszcza w szare dni. Dlatego tym razem polecam wypróbować przepis na roladki z cukinii. Możesz serwować je zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Składniki do roladek z cukinią
- świeża cukinia (lub więcej)
- serek kanapkowy (łatwy do rozsmarowania), może być np. z ziołami albo kozi
- wędzony łosoś/chuda szynka
- sól, pieprz ziołowy
- świeży koperek
Inny wariant roladek: serek możesz zastąpić hummusem, zawinąć w środku kawałki marynowanej papryki, oliwki czy suszone pomidory (odsączone z oleju).
Jak zrobić roladki z cukinii?
Ci, którzy uwielbiają chrupkość świeżej cukinii, serwują ją na surowo. Jako danie obiadowe albo na kolację polecam wersję na ciepło. W obu przypadkach zaczynamy od umycia cukinii. Celowo nie podaję precyzyjnych proporcji, ponieważ zastosowana ilość może być bardzo różna zależnie od indywidualnych upodobań.
Umytą cukinię kroimy wzdłuż na plastry, dość cienkie, dlatego można pracować obieraczką do warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli chcesz podać surową cukinię, pomiń kolejny krok. Jest nim podduszenie plastrów na patelni, aż lekko zmięknie. Można ją też delikatnie zgrilować w grillu elektrycznym.
Następnie na każdym plasterku rozsmaruj serek i rozłóż wybrane dodatki. W kolejnym kroku dokładnie zawiń rulony i stawiaj pionowo w naczyniu, w którym chcesz je podać na zimno albo w naczyniu żaroodpornym, gdy chcesz je zapiec i serwować na gorąco. Jeśli nie jesteś w stanie wypełnić naczynia pionowymi roladkami, możesz je oczywiście ułożyć na leżąco. Aby nie rozwinęły się podczas nakładania, warto umocnić danie wykałaczkami.
W tym drugim przypadku (zapiekania), po wypełnieniu naczynia roladkami, możesz całość zalać sosem pomidorowym albo najprościej pomidorami w kawałkach z puszki. Na koniec posypać odrobiną parmezanu, koperkiem. Zapiekaj w temperaturze 180 st. przez 20 minut, jeśli cukinia była surowa. Gotowe, smacznego!
0 komentarzy