Fit ciasto ze śliwkami pachnące ciepłą jesienią

Jesień w naszym kraju to sezon na śliwki, dlatego tym razem zachęcam, by sięgnąć po te pyszne owoc. Podpowiem, jak prosto zrobić fit ciasto ze śliwkami. Sprawdzi się, gdy spodziewasz się gości albo jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki do zdrowego ciasta ze śliwkami

  • 0,5 kg śliwek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić fit ciasto ze śliwkami?

Zacznij od przygotowania blaszki do pieczenia. Możesz wyłożyć ją papierem, dzięki czemu ciasto nie przywrze do brzegów i dna. Następ nie umyj śliwki i przekrój na połówki, pozbywając się pestek. Śliwki zostaw w postaci połówek lub podziel na ćwiartki — zależy, jak lubisz.

Pora przejść do zasadniczej części przygotowań. Będzie prosto i szybko. Mąkę, płatki, proszek i sól wymieszaj w misce. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a potem stopniowo dolewaj olej. W kolejnym kroku do mokrej masy na fit ciasto ze śliwkami dodawaj sypkie składniki i mieszaj rózgą do połączenia się składników.

Przełóż ciasto do formy i ułóż na wierzchu śliwki. Wierzch możesz delikatnie posypać cynamonem. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli ciasto zarumieniło się, jest gotowe. Podawaj ciepłe lub po przestudzeniu. Na koniec pozostaje życzyć smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz