Im bliżej maja, tym tańsze są szparagi na stoiskach warzywnych. Korzystaj zatem z sezonowego dobra i wypróbuj prosty przepis na pieczone szparagi. W wersji minimalistycznej potrzebujesz tylko 3 składników, natomiast w opcji na bogato możesz zaszaleć i lista zależy od Twojej wyobraźni i kulinarnych upodobań.
Druga połowa wiosny to sezon na polskie szparagi. Oczywiście już na początku kwietnia w marketach można kupić te sprowadzane między innymi z Hiszpanii, jednak najzdrowsza dieta to ta z lokalnych produktów. Dlatego w kwietniu, maju i czerwcu nie wahaj się sięgać po zielone szparagi z krajowych upraw.
Przepis na pieczone szparagi w wersji minimalistycznej
Jeśli masz już pęczek zielonych szparagów, umyj je i lekko osusz. Następnie odłam lub odetnij zdrewniałe końce (w przypadku bardzo świeżych zbiorów będą minimalne lub wcale). Pamiętaj, że zielonych szparagów, które są dość delikatne, nie trzeba obierać.
Co zalej? Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury ok. 210 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik nabiera temperatury, ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym, polej niewielką ilością oliwy i posyp odrobiną soli. Możesz zakończyć na tych 3 składnikach albo posypać szparagi jeszcze pieprzem, wymieszać, a na koniec piec przez ok. 11 minut.
Z czym piec i jeść zielone szparagi?
Jeśli chcesz, by szparagom towarzyszyły w piekarniku inne składniki, możesz dodać na przykład:
- pomidorki koktajlowe
- liście świeżej bazylii/tymianku
- makaron
- posiekaną natkę pietruszki
- okruchy chleba żytniego lub razowego
- szynkę
Z pewnością znasz zdjęcia z pięknie podanymi szparagami owiniętymi szynką. Możesz sobie takie zaserwować. Ma być chrupiąco? Posyp całość okruchami chleba. Jeszcze bardziej zielono? Sięgnij po zioła. Smacznego!
0 komentarzy