Co powiesz na wegetariańskie kotlety z buraków? Przepis jest bardzo prosty, a piękny, intensywny kolor buraczków aż prosi, by zaprosić je na talerz. Są aromatyczne i aż trudno się od nich oderwać. Kotlety znakomicie smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i w postaci zimnej przekąski.
Młode liście buraków, znane jako botwinka są podstawą zup, a gdy podrośnie korzeń rośliny, robimy z niego barszcz, sałatki, ucieramy na ćwikłę. To nie jedyne możliwości wykorzystania buraka. Podsuwam Ci pomysł na obiad lub kolację – łatwy przepis na kotlety z buraków i kaszy jaglanej.
Kotlety z buraków – jak je zrobić?
Składniki na kotlety z buraków:
- ok. 500 g buraków
- torebka kaszy jaglanej
- 2-3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- garść nasion słonecznika
- posiekane orzechy nerkowca (opcjonalnie)
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- zeszklona mała cebula pokrojona w kostkę (opcjonalnie)
- łyżka mąki, jeśli masa na buraki jest bardzo wilgotna i nie klei się.
W pierwszym kroku ugotuj kaszę zgodnie z tym, co jej producent zalecił na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 15 minut. Nie powinna być zbyt twarda. W czasie, gdy kasza jaglana jest w garnku, możesz obrać buraki i zetrzeć je na tarce – grubych oczkach.
Starte buraki i ugotowaną kaszę jaglaną umieść w jednej misce i dodaj wszystkie dodatki oraz przyprawy. Całość połącz, najlepiej ręką, aż składniki na kotlety z buraków połączą się i cząstki kaszy nie będą widoczne. Proste, prawda?
Teraz już możesz rozgrzać piekarnik do 200 stopni i zacząć formować kotlety. Ich wielkość zależy od Ciebie. Najlepiej, by były dość płaskie, sprawniej się upieką. Ułożone na blaszce pokrytej pergaminem kotlety z buraków włóż do piekarnika. Piecz przez 20-22 minuty i przewróć na drugą stronę. Po kolejnych 20 minutach kotlety będą gotowe.
Przepis na kotlety z buraków. Co zamiast kaszy jaglanej?
Kotlety z buraków i kaszy jaglanej świetnie smakują w towarzystwie sałaty, białego serka i pomidorów. Jeśli masz pod ręką bułki, wyjdzie pyszny wegeburger.
Jeśli kasza jaglana nie należy do Twoich ulubionych albo nie masz jej akurat, możesz zastąpić ten składnik. Przepis to pewna propozycja, a Ty możesz ją modyfikować. Co powiesz na kotlety z buraków z kaszą gryczaną i natką pietruszki? W tej wersji lepiej jest dodać jajko, aby połączyło składniki. Kaszę jaglaną lub gryczaną niektórzy zastępują również soczewicą. W kuchni ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.
Właściwości buraków, czyli dlaczego warto je jeść
Antocyjany i flawonoidy – to im przede wszystkim burak ćwikłowy zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości. Betanina i cholina to barwniki, którym przypisuje się właściwości zapobiegające rozwijaniu się nowotworów.
Według danych USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) zawartość betaniny w buraku wynosi 128,7 mg/100 g, natomiast choliny 6 mg/100 g, wyjaśnia na swojej stronie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
W burakach znajdziemy sporo potasu (348 mg w 100 g), nieco mniej wapnia (41 mg/100 g) oraz fosforu i magnezu (17 mg/100 g). Wiesz, że burak zawiera również witaminę C? Jak podaje NCEŻ, jest to 10 mg/100 g.
Masz własny przepis na kotlety z buraków lub innych warzyw? Podziel się nim w komentarzu. Smacznego!
0 komentarzy