Przepis na fit gofry. Z czego je zrobić, by były zdrowe i pożywne?

Gofry przypominają mi smak wakacji i dzieciństwa. Chrupiące i ciepłe wafle pysznie smakują z wieloma dodatkami na słodko i słono. Zastanawiasz się, jak zrobić fit gofry? Sprawdź przepis, w którym mam kilka propozycji na zdrowe danie na śniadanie lub podwieczorek.

Z jakiej mąki zrobić gofry?

Te gofry, które pamiętasz z dzieciństwa i wakacyjnych wyjazdów najczęściej powstawały z mąki pszennej pełnego przemiału. Zacznę od tego, czym możesz ją zastąpić. Mąką:

  • pszenną pełnoziarnistą (razową lub graham),
  • gryczaną, która najlepiej sprawdzi się z wytrwanymi dodatkami do gofrów,
  • owsianą.

Wiesz już, że w przygotowaniu takiego ciasta sprawdzi się inna mąka, ale na niej nie koniec. Gofry możesz wzbogacić otrębami pszennymi lub płatkami jaglanymi, a nawet zastąpić nimi zupełnie mąkę. Zapewnią uczucie sytości. Czego potrzebujesz?

Składniki do fit gofrów

  • 1,5 szklanki mąki/1 szklanka otrębów
  • 2 średnie jajka (np. rozmiar M)
  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier lub ksylitol do smaku
  • opcjonalnie 2-3 łyżki oleju/oliwy

Dodatkiem do ciasta na gofry mogą być wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, cynamon czy posiekane świeże zioła i suszone pomidory.

Przepis na fit gofry – wykonanie

W pierwszym kroku do miski wbij jajka i rozmąć trzepaczką lub ok. 1,5-2 minuty ubijaj mikserem. Krok drugi: stopniowo dodawaj cukier, mleko, a następnie mąkę. Następnie odstaw ciasto na gofry na kilka minut. Mąką w tym czasie spęcznieje, a ciasto stanie się gęstsze. Możesz dodać wybrane dodatki np. ziarna czy zioła.

Gofry piecz w gofrownicy na złoty kolor.

Jeśli zdecydujesz się zamienić mąkę na otręby, pamiętaj, by najpierw zalać je gorącym mlekiem i dopiero po przestudzeniu dodawać do jajek.

Podsumowanie: przepis na fit gofry to nic skomplikowanego, a dzięki dodatkom mogą mieć wiele odsłon zarówno w wersji na słodko, jak i w wytrawnej.

0 komentarzy

Wyślij komentarz