Prosty przepis na domowe lody – będzie zdrowo, naturalnie i fit

Trudno wyobrazić sobie lato bez pysznych owocowych lodów. Tego wakacyjnego przysmaku nie trzeba wpisywać na czarną listę, chcąc ograniczyć kaloryczne desery. Wystarczy, że będziemy omijać te z dodatkiem śmietany czy serka mascarpone i wysoką zawartością cukru. Im krótszy skład, tym lepiej, a przepisy na domowe lody, które proponuję, mają czasem zaledwie 2 składniki.

Lato to świetna pora roku ze względu na szeroką dostępność świeżych owoców i warzyw krajowego pochodzenia. Mnóstwo witamin i składników mineralnych mamy na wyciągnięcie ręki. Masz ogródek i własne truskawki, maliny czy jagody? Doskonale! Te ze straganu też będą świetne.

Przepis na domowe lody bananowo-jagodowe

Składniki

  • 1 banan
  • szklanka jagód
  • jogurt naturalny lub grecki (mały kubeczek)

Owoce i jogurt umieść w misce. Całość zblenduj, a następnie przełóż do foremek i włóż do zamrażarki. Tak, to już wszystkie czynności. Wystarczy zaczekać, aż nasze domowe lody zamrożą się.

Jagody możesz zamienić na inne owoce, które akurat masz pod ręką, na przykład maliny lub truskawki. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by użyć mrożonych.

Domowe lody mogą zwiększać spożycie deficytowych w diecie produktów (owoców, warzyw, pełnych ziaren, orzechów i nasion, produktów mlecznych, etc.). podpowiada Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. W ten sposób zachowujesz większość witamin i związków mineralnych, ale też nawadniasz organizm.

Przepis na domowy sorbet, czyli lody owocowe arbuzowo-malinowy-brzoskwiniowe

  • szklanka malin
  • ok. 200 g arbuza
  • 2 brzoskwinie

Arbuza obierz i pozbądź się pestek. Następnie zblenduj i napełnij 1/3 foremki, włóż do zamrażarki. Następnie obierz brzoskwinie, wyjmij pestkę i również po zblendowaniu napełnij foremki z arbuzem do 2/3 wysokości foremki. Na koniec blenduj maliny i uzupełnij nimi pojemniczki na lody. W ten sposób sprawisz, że sorbet będzie trójkolorowy.

Odstępy w napełnianiu pojemniczków sprawią, że poprzednia warstwa domowego sorbetu zetnie się, zanim dołączysz kolejną i kolory nie wymieszają się.

Letnie owoce po zblendowaniu wystarczy zamrozić, by powstały domowe lody.

Przepis na domowy sorbet warzywno-owocowy

Składniki:

  • mały czerwony burak
  • szklanka malin
  • pół pomarańczy
  • odrobina ksylitolu lub miodu (do smaku)

Wyciśnij sok z pomarańczy i buraczka (najlepiej sprawdzi się wyciskarka). Zblenduj maliny i dodaj wyciśnięte soki. Do smaku możesz dodać ksylitol/miód. Tak przygotowane lody włóż do pojemników i następnie do zamrożenia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz