Sięgnij po przepis na chleb z ziarnami, jeśli nie chcesz zupełnie wykluczać pieczywa ze swojego menu. Taka kanapka na śniadanie lub kolację z własnego razowego pieczywa będzie nie tylko smaczna, ale i satysfakcjonująca, bo zrobiona od początku własnoręcznie. Zatem, do dzieła, upiecz dobry chleb!
Biały pszenny chleb jest powszechnie uważamy za wroga zdrowej diety. Gdy jednak taki bochenek zastąpisz pysznym razowcem, dostarczysz swojemu organizmowi sporo składników odżywczych i błonnika pokarmowego. Im wyższy typ mąki, tym ich więcej. Ważny jest tu także niższy stopień przetworzenia. Lepiej wybierać pieczywo na zakwasie niż na drożdżach oraz to, które nie jest barwione np. karmelem.
Składniki na chleb razowy z ziarnami
- 200 g mąki razowej pszennej (na opakowaniu szukamy np. tej oznaczonej jako typ 1850 lub 2000)
- 0,5 l wody ml wody
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 3 łyżki aktywnego zakwasu
- 1,5 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 płaska łyżka soli
Jak upiec razowy chleb z ziarnami?
Przepis na chleb z ziarnami nie jest trudny, wymaga trochę czasu. Najpierw zrób zaczyn i z podanych proporcji ujmij 100 g mąki, zakwas oraz 100 ml wody. Wymieszaj te składniki razem i następnie przykryty ściereczką zaczyn odstaw na noc (przynajmniej 5 godzin). Po tym czasie połącz ze sobą w misce obie mąki, sól, dodaj zaczyn i ziarna oraz wodę.
Wyrób jednolite ciasto i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzony mokrą łyżką lub dłonią wierzch możesz jeszcze posypać pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Formę z ciastem na chleba z ziarnami odstaw na minimum 4 godziny do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej).
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz w tej temperaturze ok. 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 40 minut. Wyjmij z blaszki, by chleb wystygł.
Warto wiedzieć
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: „Dodatek pestek dyni lub słonecznika, orzechów, owoców suszonych i miodu nie wpływa znacząco na podwyższenie wartości kalorycznej chleba. Zwykle dodatek tych składników jest po prostu bardzo niewielki. Dodatkowo, wyżej wymienione składniki mogą podnieść wartość odżywczą chleba”.
0 komentarzy