Placki dyniowe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Zasmakuj w jesieni

Jak nie lubić koloru dyni! Jest ciepły, energetyczny i rozjaśnia jesienne coraz krótsze dni. Placki dyniowe będą odpowiedzią na często zadawane pytanie: co zrobić z dyni, jeśli nie zupę. Najlepsza do placków będzie dynia odmiany Muscat albo Hokkaido. Inne również sprawdzą się w plackach, choć ich barwa będzie mniej intensywna.

Składniki na placki dyniowe

  • ok. 1 szklanki startej na drobnych oczkach dyni
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cukry waniliowego
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka rozmiaru M, czyli średnie
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • opcjonalnie szczypta cynamonu

Robimy placki z dyni — przepis

Zacznij od starcia dyni (bez skóry i pestek) na drobnych oczkach tarki i nie martw się, jeśli wyjdzie papkowata konsystencja. Potrzebujemy wypełnionej szklanki o pojemności 250 ml.

Do miski z dynią dodaj jogurt, jajka oraz cukier, a następnie połącz składniki. W kolejnym kroku dodaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Ewentualnie, jeśli lubisz, wsyp również odrobinę cynamonu. Ponownie dokładnie wymieszaj masę na placki dyniowe, aż do dokładnego połączenia się składników.

Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i smaż placki na rumiany kolor. Ich wielkość zależy już tylko od ciebie. Po zdjęciu z patelni możesz posypać placki cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. Dodatek owoców mile widziany. Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz