Pieczone placki ziemniaczane jako zdrowsza wersja obiadu

Chrupiące placki z ziemniaków są dla wielu z nas wspomnieniem dzieciństwa albo urlopowego wyjazdu np. w góry. Do tego łyżka kwaśnej śmietany i… Za dużo kalorii? Smażone na patelni placki chłoną spore ilości tłuszczu, a gdyby tak przygotować je w piekarniku? Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane.

Składniki na chrupiące placki

  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki (ok. 0.5 kg)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżki oleju
  • opcjonalnie szczypta gotowej przyprawy do ziemniaków lub posiekanego koperku.

Jak zrobić pieczone placki ziemniaczane?

Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją folią aluminiową i delikatnie posmaruj oliwą lub użyj papieru do pieczenia.

Zabieramy się za zasadniczą część prac. Przepis na pieczone placki ziemniaczane jest dość prosty. Na początek obierz ziemniaki, umyj, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Możesz odstawić na kilka minut, po tym czasie odlej zebrany płyn. Później dodaj sól, pieprz, jajko i olej. Całość dokładnie wymieszaj.

Na blaszce ułóż łyżką placki takiej wielkości, na jakie masz ochotę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a potem piecz przez ok. 20 minut, aż placki przyrumienią się, potem odwróć placki i piecz jeszcze 10-15 minut.

Jak widzisz, najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. W tym czasie możesz zrobić zaawansowaną wersję sosu. Łyżkę gęstej śmietany do placków zastąp gęstym jogurtem. Aby go urozmaicić, dodaj przyprawy takie, jak odrobina soli, pieprzu, ziół czy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wystarczy placki i sos podać na talerzu i zajadać, póki ciepłe!

0 komentarzy

Wyślij komentarz