Carpaccio z buraków – brzmi wyrafinowanie, prawda? I obawiasz się, że takie danie jest trudne oraz czasochłonne w przygotowaniu? Nic bardziej mylnego! Podpowiadam, jak przyrządzić pieczone buraki w piekarniku w plastrach lub w całości. Do tego dodaję kilka propozycji, z czym je jeść.
Jak to zrobić? Pieczone buraki do carpaccio i sałatek?
Buraki można upiec na dwa sposoby. Pierwsza to wersja w całości, a druga przewiduje pieczenie tego warzywa w plastrach. Zacznę od tego, że buraków przed pieczeniem nie trzeba obierać. Wystarczy je porządnie umyć i osuszyć. Następnie możesz zawinąć je w celofan i piec przez 60-90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. U mnie piekły się „przy okazji” obok brytfanny z innym daniem.
Nie, soliłam ich, ani nie przyprawiałam w inny sposób. Pieczone buraki mają w sobie tyle wspaniałego smaku, że nie wymagają dodatków. zwłaszcza gdy potem mają trafić np. do sałatki.
Im mniejsze buraczki, tym krócej można je piec. Po delikatnym przestudzeniu łatwo pozwolą się obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry na carpaccio albo grubsze paski, gdy chcemy je dodać do sałatki. Kształt zależy tylko do naszej fantazji 🙂
Ja piekę buraki w całości i potem kroję, jednak można odwrócić tę kolejność. Innym sposobem pieczenia buraków jest umieszczenie ich w brytfannie, wówczas nie trzeba ich już w nic zawijać. Jeśli rozłożymy cząstki buraków dość cienko, skróci to czas pieczenia. Pamiętaj o tym i kontroluj miękkość.
Z czym jeść upieczone buraki?
Jak już wspomniałam, sprawdzi się w roli wegetariańskiego carpaccio, ale na tym nie koniec:
- składnik sałatek np. z miksem sałat, białym serkiem, pestkami słonecznika
- na zimno lub ciepło do obiadu
- w plastrach do kanapek
- pieczone frytki z buraków
0 komentarzy