Nasiona chia – właściwości

Od dłuższego czasu nasiona chia niewątpliwe uchodzą za prawdziwy ‘must have’ w kuchni osoby, która pragnie zrzucić nadprogramowe kilogramy. W rozmaitych źródłach możemy przeczytać, że to niezwykle zdrowe superfood.

Pojawia się wiele produktów żywnościowych wzbogacanych w omawiane nasiona, chociażby: napoje, smoothies, gotowe owsianki czy pieczywo. Jednakże stosując je w naszej diecie musimy pamiętać o kilku aspektach.

Szałwia hiszpańska bez wątpienia stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3, niezwykle pożądanego składnika naszej codziennej diety. Poza tym są bogate w błonnik pokarmowy. Stanowią dobre źródło wapnia, magnezu i fosforu. Nie należy jednak zapomnieć, że mimo swoich niepodważalnych walorów zdrowotnych są produktem wysokokalorycznym (486 kcal w 100g).

Posiadajmy zatem świadomość, że dodatek 2 łyżek chia do np. owsianki, zwiększa jej kaloryczność o 100 kcal. Wypicie popularnych, dostępnych już w każdym markecie shake’ów chia to równowartość 200 kcal, a w ich składzie znajduje się tylko nieco ponad 5% nasion szałwii hiszpańskiej. Jednocześnie powinniśmy pamiętać, że chia wypada gorzej w zestawieniu z naszym polskim siemieniem lnianym, które zawiera ponad dwa razy więcej kwasu alfa-linolenowego (ALA). Jest on niezbędnym dla nas kwasem tłuszczowym i  musimy dostarczać go z dietą.

Należy również zwrócić uwagę na cenę omawianego produktu. Szałwia hiszpańska bywa nawet 5 razy droższa od naszego polskiego zamiennika. Niepodważalną zaletą nasion jest ich łatwość przygotowania i ilość przepisów na rozmaite fit przekąski i desery.

Nasiona chia to produkt wysoce pożądany w diecie, nie tylko osoby borykającej się z nadprogramowymi kilogramami, ale przede wszystkim każdej, która pragnie odżywiać się zdrowo. Pod kilkoma względami wypada gorzej w zestawieniu z naszym rodzimym siemieniem lnianym, jednakże spożywanie go w ilości do 3 łyżeczek dziennie będzie zdecydowanym atutem naszego codziennego jadłospisu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz