Kurczak w jogurcie naturalnym to przepis na pyszny obiad

Tym razem propozycją na obiad będzie kurczak w jogurcie naturalnym. Drób to jedno z ulubionych mięs Polaków. Szybko się smaży lub piecze, jest delikatniejsze od wieprzowiny czy wołowiny. Często do zrobienia sosu wykorzystuje się gęstą śmietanę, jednak ta jest dość tłusta, kaloryczna i niekoniecznie wpisze się w dietetyczne menu. Spróbuj zastąpić ją jogurtem!

Składniki:

  • 2 połówki filetu z kurczaka
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz ziołowy,
  • słodka papryka,
  • szczypta suszonej bazylii i oregano

Kurczak w jogurcie naturalnym – przepis krok po kroku

To będzie dość lekki i smaczny obiad. Zacznij od pokrojenia filetu na kostki. Ich wielkość zależy od ciebie, pamiętaj, że im mniejsze, tym szybciej usmażą się i będzie można przejść do kolejnych kroków przepisu. Jednocześnie podpowiadam, że bardzo małe kawałki szybko wysuszą się i stracą soczystość. Jak zwykle, warto zachować umiar.

Jeśli kurczak jest już pokrojony, możesz przejść do kolejnego kroku. Przypraw mięso do smaku solą, pieprzem, papryką (słodka lub ostrą), bazylią i oregano. Oczywiście przyprawy możesz dobierać według własnych upodobań. Wolisz tymianek albo rozmaryn? Użyj ich. Wymieszaj dokładnie przyprawione mięso. Zostaw mięso pod przykryciem na 15 min, a potem dodaj jogurt i ponownie dokładnie wymieszaj. Zostaw na kolejnych 30-45 minut. Chcesz przyspieszyć czas oczekiwania, bo na przykład spieszysz się? Możesz skrócić czas marynowania mięsa.

Po tym czasie, w kolejnym kroku możesz już smażyć kurczaka w jogurcie naturalnym. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż do miękkości. Chcesz, żeby kurczak opływał w sos? Dolej trochę wody na patelnię i zamieszaj. Jeśli mięso było przyprawione papryką, sos zrobi się lekko różowy, a przypadku curry i kurkumy – żółty.

Do tego wystarczy miks gotowanych lub pieczonych warzyw i obiad gotowy. Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz