Marchewka z polskich pól jest dostępna przez cały rok, ponieważ bardzo długo można ją przechowywać, a jesienią mamy dostęp do świeżych zbiorów i najniższych cen. To zdrowe warzywo wypróbuj na obiad jako krem z marchewki.
Składniki zupy marchewkowej
Jak w przypadku niemal każdej zupy, która ma być kremem, do zagęszczenia używam poczciwych ziemniaków. Niemal zawsze mamy je pod ręką, podobnie jak zapas przypraw, zatem większość składników na zupę czeka w kuchni. Czego konkretnie potrzeba?
- ok. 0,5 kg marchewki,
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- łyżeczka masła,
- łyżka oleju,
- mała cebula,
- pół małego selera,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- ok. 200 ml mleka.
Przepis na krem z marchewki
Zacznij od obrania warzyw. Pokrój cebulę, seler i ziemniaki w drobną kostkę, marchewkę w plasterki lub inne niewielkie kształty. Następnie rozgrzej w garnku olej oraz masło, potem podsmaż cebulkę i dodaj marchewkę, seler i ziemniaki. Dopraw solą i smaż kilka minut.
W kolejnym kroku do garnka dolej bulion, dodaj kurkumę, curry i paprykę. Wymieszaj całość i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dolej mleko i całość zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Gotowe! Możesz podawać z łyżką jogurtu naturalnego typu greckiego.
Podpowiedź: zamiast ziemniaków możesz wybrać bataty. Odcień zupy zależy od odmiany marchewki, dziś poza pomarańczowymi są też żółte, fioletowe czy białe.
Dlaczego warto postawić na marchew? Choćby ze względu na witaminę A (β-karoten), która po pierwsze chroni organizm przed infekcjami, a po drugie odpowiada za dobry wzrok i stan skóry.
0 komentarzy