Jak zrobić hummus?

Hummus to coraz popularniejsza pasta, która bywa używana również jako sos. Jest przygotowywana z ciecierzycy i można ją przyrządzić w kilku wersjach smakowych. Jako że zawiera sporo białka, jest częstym gościem wegetariańskich kuchni. Sklepowe pasty mają dość dobry skład, ale warto czytać etykiety, bo niektóre bywają dosładzane.

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na hummus, który możesz delikatnie modyfikować. Jedni lubią pasty bardziej czosnkowe, inni – sezamowe. Są również opcje z papryką czy burakiem, a więc bardzo możliwe, że jak już się wkręcisz w robienie hummusu, to wypróbujesz wiele wersji!

Hummus – sposób robienia

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki albo ze słoika, do kupienia w niemal każdym markecie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini (można ją kupić lub zrobić samodzielnie: przyprażyć 5 łyżek ziaren sezamu na patelni, a potem zmielić je z łyżką oliwy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz.

Ciecierzycę blendujemy na gładką masę. W czasie blendowania dodajemy pozostałe składniki. W procesie przyda się woda z zalewy albo pozostała po gotowaniu, aby ewentualnie zmienić konsystencję masy. Pastę przekładamy do miski – jest gotowa do jedzenia.

Hummus jest otwarty na wiele urozmaiceń. W czasie blendowania do ciecierzycy można dodać pieczonego batata, pieczoną marchew albo pieczoną paprykę. Ta pasta świetnie nada się jako dodatek do kanapek albo imprezowa fit-przekąska występująca w towarzystwie marchewek. Smacznego!

Sprawdź też przepisy na szparagi – póki trwa sezon na nie:

0 komentarzy

Wyślij komentarz