Fit serniki – nie tylko dla sportowców

Bardzo trudno jest sobie odmówić kawałka puszystego, słodkiego serniczka. Na szczęście na dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce także dla takiego deseru. Jako że przepisy na bardziej dietetyczne słodycze cieszą się sporą popularnością na moim fan page’u, postanowiłam również na blogu przeznaczyć na nie trochę miejsca.

Przy okazji zapraszam również na mój fan page! Znajdziecie tam sporo dietetycznych ciekawostek i ujęcia z życia dietetyka. 🙂

Wystarczy kliknąć w zdjęcie poniżej:

Fit sernik na zimno z białkiem serwatkowym – łatwy przepis

Skomplikowane przepisy – to nie dla mnie! Dieta ma być stylem życia, a nie okresowym zrywem, który ciągle wymaga fikuśnego planowania zakupów i przyrządzania posiłków. Również w trakcie przygotowywania dietetycznych przepisów na słodycze kieruję się zasadą, że składniki mają być dostępne w jednym sklepie, a pieczenie nie ma zajmować połowy dnia. I tak na fit sernik z truskawkami potrzebujecie (na średnią wielkości keksówkę):

  • Ser twarogowy chudy 500 g
  • Jogurt naturalny 200 g
  • Koncentrat białka serwatkowego (WPC) 30 g
  • Truskawki 200 g
  • Żelatyna (proszek) 60 g
  • Erytrytol 20 g
  • Galaretka bez cukru 14 g

Jak przygotować fit sernik?

Twaróg, jogurt naturalny, odżywkę białkową (smak dowolny, ja polecam waniliową) oraz ertrytol (lub inny słodzik) blendujemy. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie w proporcji wskazanych przez producenta. Dolewamy żelatynę do masy i dalej blendujemy.

Wylewamy do średniej wielkości keksówki. Wstawiamy na 1-2h do lodówki, aby sernik zastygł. Następnie rozpuszczamy galaretkę bez cukru (np. firma Celiko) zgodnie z opisem na opakowaniu, słodzimy słodzikiem. Kroimy truskawki i układamy na serniku, zalewamy galaretką. Ponownie chowamy do lodówki (na ok. 2h).

Jeden spory kawałek (bo aż 1/5 keksówki) dostarcza:

  • Energia: 260 kcal
  • Węglowodany:16g
  • Białko: 47g B
  • Tłuszcz: 3g

Ten deser to słodka i pożywna petarda, która zasmakuje każdemu – a kto pakuje na siłowni, ten polubi to ciasto jeszcze bardziej.

Fit sernik białkowy ze skyrem

Skyr jest podobny w smaku do jogurtu i występuje w różnych wariantach smakowych. Produkuje się go z odtłuszczonego mleka. Zawiera sporo białka, nieco węglowodanów i niewielką ilość tłuszczu. Brzmi jak doskonały składnik na ciasto dla kogoś, kto potrzebuje białka. A kto potrzebuje białka? Wszyscy!

Składniki do fit sernika ze skyrem?

  • 500g twarogu chudego,
  • 300g skyra waniliowego (czyli zwykle 2 opakowania)
  • 3 jajka,
  • 150g erytrolu (albo innego słodzika)
  • 30g odżywki białkowej (smak wedle uznania) ?

Jak zrobić sernik ze skyrem?

Twaróg, skyr, erytrol i żółtka blendujemy na gładka masę, w międzyczasie dodajemy odżywkę białkową rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. W osobnej misce miksujemy na puszystą pianę białka jaj z odrobiną soli. Delikatnie łączymy ze sobą dwie masy mieszając łyżką. Przelewamy do tortownicy.

Na górę masy możemy położyć borówki, maliny czy płatki migdałów. Dla tych, którzy marzą o cieście z polewą mam sprytny sposób na dietetyczną wersję: trzeba zmieszać wodę, erytrytol i trochę kakao.

Sernik pieczemy około 45 minut w 180 C.


Wartość odżywcza całej blaszki:

  • Energia 992.100 kcal
  • Węglowodany 182.980 g
  • Białko 162.840 g
  • Tłuszcz 18.265 g

1/4 tortownicy dostarcza nam tylko 248 kcal a 40,5 grama białka!

View this post on Instagram

Dzień dobry?W tym tygodniu, tak jak obiecałam, systemetycznie będę wrzucać pomysły na odchudzone wersje świątecznych przepisów. ?Fit sernik białkowy ze Skyrem. Z cyklu: białko, białko, białko! Przepyszny sernik wysokobiałkowy, bez dodatku cukru. Przepis można wykorzystać na zbliżające się Święta Wielkiejnocy lub po prostu?. Czego potrzebujesz? ?SKŁADNIKI: 500g twarogu chudego, 300g Skyra Waniliowego (2 opakowania), 3 jajka, 150g erytrolu (lub więcej, wg. uznania, można użyć innego słodziwa), 30g odżywki białkowej (smak wedle uznania) ?PRZEPIS: twaróg, skyr, erytrol i żółtka blendujemy na gładka masę, w międzyczasie dodajemy odżywkę białkową rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. W osobnej misce miksujemy na puszystą pianę białka jaj z odrobiną soli. Delikatnie łączymy ze sobą dwie masy mieszając łyżką ?. Przelewamy do tortownicy. Możemy ułożyć na górę np. borówki, maliny czy płatki migdałów. Myślę, że wersja z bardzo nisko kcal polewą (woda+ erytrytol + trochę kakao) również super się sprawdzi. Sernik pieczemy około 45 minut w 180 C. Wartość odżywcza (całej blaszki): Energia 992.100 kcal Węglowodany 182.980 g Białko 162.840 g Tłuszcz 18.265 g Czyli 1/4 tortownicy dostarcza nam tylko 248 kcal a 40,5 grama białka! Przepis pochodzi od @mjackowiak_nutrition, którego obserwowanie serdecznie polecam! #zostanwdomu #planujzakupy #redukcjatkankitłuszczowej #redukcjawagi #listazakupów #fitzakupy #online #fitdeser #catering #dietapudełkowa #kwidzyn #zdrowaszamakwidzyn #niejemznudow #dietetykonline #koronawirus #sfd #allnutrition #sfdnutrition #dietetyk #online #dieta #grudziądz #healthylifestyle #healthyfood #nutrition #żywnośćfunkcjonalna #dietetyknadiecie #dietabezdiety #fitsłodycze #słodycze

A post shared by Maria Łojewska (@marysia_dietetyk_na_diecie) on

Koniecznie dajcie znać, jeśli któryś z przepisów spotkał się z Waszą aprobatą. 🙂 Wystarczy włożyć wcale nie tak wiele wysiłku, by przyrządzić pożywny białkowy deser, nie łamiąc przy tym założeń diety. Po więcej przepisów i inspiracji do zdrowych posiłków zapraszam na mój Instagram oraz fan page. Do usłyszenia!

0 komentarzy

Wyślij komentarz