Ciasto marchewkowe w swojej tradycyjnej wersji nie będzie fit tylko dlatego, że zawiera marchewkę. Na szczęście przepisów na ciasto marchewkowe w dietetycznej wersji nie brakuje. Znajdziecie wersje bez cukru, ze słodzikami, z miodem, z jabłkiem, z mąki razowej, z mąki owsianej… Możliwości jest mnóstwo.
Oto jeden z moich ulubionych przepisów. Zawiera jabłko i maślankę, dzięki czemu jest wilgotne i pyszne.
Fit ciasto marchewkowe. Dietetyczna wersja
Składniki:
- 400 g obranej marchwi
- 1 jabłko (może być duże)
- 300 g mąki razowej pełnoziarnistej (na przykład orkiszowej typu 2000)
- 150 g ksylitolu
- 100 g orzechów włoskich (jeśli nie masz na stanie, spokojnie – bez orzechów też się uda)
- 15 g przyprawy korzennej (może być cynamon i szczypta imbiru)
- 20 g sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 180 g oleju (może być rzepakowy)
- 150 g maślanki.
Marchew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Marchew na małych, jabłko na dużych oczkach. Jeżeli dodajesz orzechy, posiekaj je na drobno. Wymieszaj w jednej misce wszystkie suche składniki, w drugiej – wszystkie mokre. Połącz zawartość obu misek, po czym dodaj startą marchew, jabłko i orzechy.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż tam ciasto i wstaw do piekarnika.
Ciasto trzeba piec w 170 stopniach przez 50-60 minut.
0 komentarzy