Zdrowa dieta to nie tylko koktajle i sałatki, o czym z pewnością przekonałaś lub przekonałeś się, czytając już poprzednie wpisy. Przepis publikowany w grudniu, w obliczu zbliżających się świąt, będzie dotyczył deseru. Poznaj przepis na dietetyczny sernik.
Składniki potrzebne do przygotowania sernika bez cukru
Potrzebujesz jedynie 5 składników, szósty jest opcjonalny i dotyczy owoców. Mogą być dodatkiem, przełamaniem smaku i jednocześnie dekoracją. Przygotuj:
- 4 duże jajka (rozmiar L)
- 1 kg mielonego twarogu (wybieraj wiaderka dobrej jakości lub samodzielnie 2-3 razy zmiel twaróg)
- 80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (klasyczne opakowanie ma 40 g, jednak trafiają się też większe, zwróć uwagę na gramaturę)
- 3/4 szklanki mleka 2 proc.
- 2,5 łyżki miodu lub ksylitolu albo stewii
- opcjonalnie odrobina wanilii i garść owoców typu maliny albo borówki.
Jak zrobić dietetyczny sernik krok po kroku?
Zacznij od wyjęcia jajek z lodówki 20 minut przed rozpoczęciem pracy. Takie w temperaturze pokojowej lepiej się ubijają. Do miski wrzuć twaróg, mleko, zamiennik cukru, który wybierasz, czyli np. miód, żółtka i miksuj całość 2-3 minuty na gładką masę.
W osobnej misce ubij na sztywno białka i dodaj je do masy serowej razem z budyniem. Całość wymieszaj, by składniki na nasz dietetyczny sernik dobrze się połączyły.
Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i to jest ten moment, kiedy możesz dodać owoce. Jeśli masz ochotę, rozsyp na wierzchu albo ułóż w wybrany wzór maliny czy borówki. Ciasto piecz przez ok. 55 minut w 165 stopniach. Po tym czasie nie wyjmuj od razu sernika, niech stygnie w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Dodatkiem na wierzch sernika mogą być też na przykład płatki migdałów. Natomiast owoce możesz dodać poza tym, że na wierzch, to również do środka ciasta.
0 komentarzy