Pamiętasz, jak pisałam o fit słodyczach? Dzisiaj mam dla Ciebie kolejne pomysły na posiłki, które nie zajmują wiele czasu, a na pewno będą lepszym wyborem w sensie odżywczym niż pierwszy lepszy baton ze sklepu. Budyń jaglany weźmiesz ze sobą do pracy albo ze smakiem zjesz go po powrocie do domu. A że lubimy smakołyki, które są sycące i zaspokajają apetyt na słodycze, temu przysmakowi zdecydowanie trzeba dać szansę.
Jeśli jeszcze nie miałaś okazji wypróbować moich propozycji, czyli na przykład zdrowszych wersji muffinek albo shake’a czekoladowego, koniecznie sprawdź wpis: Fit desery czekoladowe – wybierz zdrowsze wersje słodyczy
W kwestii budyniu jaglanego wiadomo jedno: ogranicza nas tylko wyobraźnia! Z tym deserem można kombinować i dobierać składniki według tego, na co mamy ochotę i… co wolno nam na diecie. Jeżeli możesz sobie pofolgować, dodaj odrobinę miodu lub słodzika, jeśli nie chcesz słodzić – spokojnie, słodycz banana też swoje zrobi. Nie chcesz lub nie możesz pić mleka krowiego? Postaw na roślinne, też wyjdzie. 🙂
Przygotowanie w prawie każdej wersji tego deseru jest takie samo, więc tym łatwiej jest zapamiętać przepis i urozmaicać go po swojemu. I tak, jak dietetyk pozwoli. 😉 Do każdej opcji potrzebujesz kaszę, mleko i blender, a reszta – według uznania. Oto moje propozycje!
Budyń jaglany – najprostszy przepis
- 60 g suchej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego,
- 1 dojrzały banan.
Surową kaszę jaglaną przepłucz w wodzie (najpierw w zimnej, potem w gorącej), aby nie była gorzka, bo zepsuje cały deser. Przełóż ją do garnka i zalej mlekiem, niech zacznie się gotować. Gdy kasza będzie miękka, przestudź ją, a potem zblenduj na gładką masę. Dodaj banana i kontynuuj blendowanie. Jeżeli masa będzie za gęsta, dolej wody lub mleka. Blendujemy do uzyskania konsystencji budyniu.
Sprawdź też: Kasza jaglana. Dlaczego warto ją włączyć do swojego jadłospisu?
Budyń jaglany – wersja czekoladowa
Uwaga, będzie na bogato, bo do kuchni wkracza kakao i mleczko kokosowe.
- 100 g suchej kaszy jaglanej,
- 70 ml mleczka kokosowego,
- 2 dobrze dojrzałe banany,
- 20 g ciemnego kakao.
Tutaj mleczko kokosowe dolewamy do kaszy dopiero po ściągnięciu jej ugotowanej z palnika. Na tym etapie dodajemy też banany i kakao i blendujemy na gładką masę. Rozcieńczamy wodą, jeśli jest za gęsty. Spokojnie starczy na dwie porcje, więc jedną przechowaj na następny dzień albo podziel się z chłopakiem lub przyjaciółką. 🙂
Sprawdź też mój fan page i ciekawe, słodkie miejsce na mapie Grudziądza!
Budyń jaglany z owocami
W zasadzie każdą poprzednią wersję bez problemu urozmaicisz borówkami, malinami, truskawkami… A co powiesz na nieco bardziej egzotyczną wersję?
- 100 g suchej kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 dojrzałego banana,
- 1/2 dojrzałego mango,
- sok z 1/2 cytryny.
Po przepłukaniu i ugotowaniu kaszy dodajemy do niej mleko i blendujemy. Potem przychodzi czas na kolejne składniki – te również należy zblendować z jaglano-mleczną masą. Budyń nie powinien wyjść za rzadki, ale w razie czego wodę można dodawać stopniowo. Mango powinno zadziałać tutaj znakomicie i dać nie tylko aksamitną konsystencję, ale też obłędny smak!
Mam nadzieję, że któryś z przepisów Ci się przyda. Jeśli tak, koniecznie pstryknij fotkę i podziel się nią na mojej grupie na Facebooku! Kibicujemy tam sobie w dietetycznych staraniach. I pamiętaj, jak to jest z tymi zdrowymi deserami – to wcale nie oznacza, że można jeść ich niezliczone porcje. 🙂 Jeśli wiesz, że na jaglanym budyniu i tak się nie skończy, to może lepiej sięgnąć po to JEDNO ciastko i nie robić sobie zbyt dużej nadwyżki kalorycznej zjadaniem kilku porcji budyniu?
0 komentarzy