Kolejny raz będę starała się przekonać moich Czytelników, że warto sięgać po warzywa sezonowe. Jednym z nich późną jesienią i jeszcze na początku zimy jest świeża brukselka z krajowych upraw. Tym razem podpowiadam, jak ją wykorzystać. Mój pomysł to brukselka zapiekana z kozim serem i orzechami.
Jeśli zastanawiasz się, czy warto sięgnąć po moją propozycję, to poznaj kilka ważnych wartości, które kryją się w brukselce. Brukselka to małe, ale wartościowe warzywo. Zawiera wiele witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, A, C, E i K, a także magnez, żelazo, fosfor, sód, wapń, mangan, siarkę, cynk, selen i potas. Wpływa pozytywnie na zdrowie, m.in. chroniąc przed nowotworami i wolnymi rodnikami.
Zapiekana brukselka — składniki
Przygotowując porcję dla 2-3 osób potrzebujemy następującej ilości składników:
- 0,5 kg brukselki
- 1,5 łyżki tartej bułki
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- ok. 100 g sera koziego (lub innego)
Brukselka z kozim serem i orzechami — przepis
Zaczynamy od umycia brukselki i ugotowania jej do miękkości, co nie powinno zająć więcej niż 20-25 minut. Po ugotowaniu i odcedzeniu naszych małych kapustek pozwalamy im przestygnąć. Następnie kroimy brukselki na połówki.
W kolejnym kroku przygotowujemy naczynie żaroodporne, przecierając oliwą. Układamy w naczyniu brukselkę, a następnie dodajemy ser, rozkładając kawałki równomiernie między połówkami warzywa. Całość można teraz lekko doprawić solą i pieprzem, delikatnie skropić sokiem z cytryny. Sięgamy po kolejne składniki. Posypujemy całość posiekanymi orzechami, tartą bułką i natką pietruszki.
Całość zapiekamy dość krótko, ok. 8-10 minut w temperaturze 200 stopni C. Na koniec wystarczy wyłożyć na talerze i gotowe!
0 komentarzy