Babeczki dyniowe rozgrzeją jesienią, a przepis jest prosty

Przepis na babeczki dyniowe sprawdzi się przede wszystkim jesienią, gdy mamy sezon na świeże krajowe dynie. Przyciągają swoją ciepłą barwą. Podobnie jest ze smakiem, który z odpowiednimi dodatkami rozgrzeje w chłodne dni.

Dynia króluje jesienią nie tylko w zupie. Powstają z nią placki, ciasta czy wspomniane babeczki. To właśnie na tej ostatniej propozycji skupię się w tym wpisie i podam prosty przepis na babeczki dyniowe.

Składniki do babeczek z dynią w roli głównej

  • 300 g tartej dyni
  • 300 g mąki pszennej
  • 5 średniej wielkości jajek
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu (albo więcej, jeśli lubisz)

Jak zrobić babeczki dyniowe? Przepis krok po kroku

Przygotuj papierowe lub silikonowe papilotki i umieść w formie do babeczek. Te silikonowe są na tyle sztywne, że mogę ustawione na zwykłej blaszce. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.

Dynię obierz i pozbądź się pestek oraz włókien. Następnie zetrzyj kawałki na tarce (drobne lub grube oczka, wybór należy do ciebie). W drugiej misce umieść sypkie składniki babeczek, czyli mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj.

W kolejnym kroku, w osobnej misce dobrze ubij jajka z cukrem. Po kilku minutach dodaj olej. Teraz zamień mikser na dużą łyżkę i mieszaj, dodając dynię, a potem stopniowo mąkę. Gdy masa będzie już jednolita, przełóż ciasto do foremek.

Babeczki dyniowe będą piekły się około pół godziny. Sprawdź patyczkiem, czy są gotowe. Jeśli będzie suchy, możesz wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, a po kilku minutach wyjąć muffiny.

Smacznej jesieni!

0 komentarzy

Wyślij komentarz