Jeśli zastanawiasz się, z czym jeść jogurt naturalny, spieszę z porcją podpowiedzi. Przewaga jogurtu naturalnego nad większością owocowych polega na tym, że pozbawiony jest dodatku cukru albo innych słodzików, barwników. Co więcej, pozostawia nam duże pole do tworzenia własnych kompozycji.
Jogurt naturalny jest wykorzystywany jako baza zdrowego śniadania oraz jako zamiennik śmietany w wielu daniach obiadowych i deserach. Przede wszystkim ma mniej tłuszczu. Trafia jako sos do sałatek i marynat, np. tych grillowych.
Jogurt w towarzystwie. Z tym go jedz
Jeśli postanawiasz zaczynać dzień od porcji jogurtu, podsuwam kilka pomysłów na pyszne dodatki i odpowiadam na pytanie, z czym jeść jogurt naturalny:
- świeże owoce sezonowe, np. maliny, truskawki, borówki, jeżyny, porzeczki, dostępne cały rok banany lub winogrona;
- suszone owoce (mają więcej cukru)
- granola, muesli
- płatki owsiane albo kukurydziane
- płatki migdałów
- kawałki gorzkiej czekolady
- orzechy
Jogurt można również zmiksować z wybranymi owocami, by uzyskać koktajl.
Dlaczego warto jeść jogurt?
Do zalet jogurtu naturalnego, który jest produktem powstającym z mleka, należy przede wszystkim to, że jest bogaty w białko, wapń oraz witaminy z grupy B. Jednocześnie ma mało kalorii, zawiera na ogół 2 proc. tłuszczu. Dla tych, którzy unikają laktozy, cenną informacją może być ta, że podczas fermentacji (proces powstawania jogurtu), laktoza ulega rozpadowi. Jogurt naturalny jest zaliczany do naturalnych probiotyków.
Na koniec wspomnę, że na półkach z jogurtami najczęściej tuż obok jogurtu naturalnego znajdziemy jogurt typu greckiego. Czym się różnią? Ten z Grecją w nazwie jest gęstszy i na więcej tłuszczu, nawet do 10 proc. W takim kubeczku z jogurtem typu greckiego znajdzie się również więcej białka.
Smacznych i barwnych posiłków!
0 komentarzy