Pszenne ciasto i tłusty ser to nie są składniki, które kojarzą się ze zdrowym odżywianiem. Te elementy mogą jednak zyskać zupełnie nowe oblicze. Fit pizza to nie oksymoron. Sprawdź, jak prosto zrobić domową i zdrowszą pizzę.
Zacznę od tego, co warto zastąpić albo z czego zrezygnować, by pizza była zdrowsza. Po pierwsze, ograniczam tłuszcz, czyli żółty ser wymieniam na mozzarellę i to w mniejszej ilości. Pizza nie musi tonąć w serze. Po drugie wymieniam mąkę pszenną na żytnią lub pszenną pełnoziarnistą.
Fit pizza. Jak zrobić ciasto na zdrowszą pizzę?
Ciasto na fit pizzę z piekarnika:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki żytniej
- ok. 70 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- większa szczypta soli i suszonych ziół prowansalskich
- 8 g suchych drożdży
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia przynajmniej na godzinę.
Wersja z patelni, przypominająca podpłomyk:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki żytniej
- ok. 70 ml oliwy
- większa szczypta soli i suszonych ziół prowansalskich
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników przez ok. 10 minut wyrabiam ciasto. Następnie dzielę na 3 kule i rozwałkowuję. Taki placek kładę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, by ciasto nie przywarło. W kolejnym kroku zmniejszam ogień i po zarumienieniu się jednej strony, przewracam na drugą. Potem na podpieczonej stronie układam składniki. Przykrywam pokrywką, by mozzarella lekko się rozpuściła. Fit pizza gotowa.
Jakie składniki do pizzy w wersji fit?
Przykładowe składniki:
- mozzarella light
- grillowana pierś z kurczaka (z grilla elektrycznego albo specjalnej patelni)
- puszka pomidorów z ziołami (na sos)
- czerwona papryka
- cukinia
- oliwki
- rukola
W przypadku ciasta drożdżowego pizzę ze składnikami wystarczy piec w piekarniku ok. 12-15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Na koniec pozostaje życzyć smacznego!
0 komentarzy