Masz w lodówce świeże jajka i zastanawiasz się, co z nich przyrządzić? Jeśli jeszcze nie znasz przepisu na omlet z warzywami, najwyższa pora wypróbować! Polecam zwłaszcza na sycące, kolorowe i ciepłe śniadanie.
Podstawą omletów są jajka, najlepiej te z wolnego wybiegu, kiedy kura korzysta z różnych zielonych przekąsek poza dostarczanymi jej paszami. Omlet może być na słodko i słono, ja tym razem podsuwam kilka pomysłów na tę drugą wersję. Zaczynamy!
Jak zrobić omlet z warzywami? 5 pomysłów
Co do jajek? To mogą być resztki, które zostały z innych potraw, zarówno warzywne, jak i mięsne, jeśli lubisz dodatki w postaci na przykład szynki czy kurczaka. Kilka pomysłów na omlet z warzywami innymi dodatkami:
- kolorowo: czerwona papryka, gotowany kalafior, szczypiorek, czarne oliwki
- czerwono: pomidor, papryka, szynka
- zielono: gotowany brokuł, szczypiorek lub koper, gotowana fasolka szparagowa
- żółto: żółtka papryka, łyżeczka starego sera, żółty pomidor, gotowana żółta fasola
- biało: gotowany kalafior, blanszowana cebula
Skład jest oczywiście umowny, zatem jeśli nie masz jakiegoś składnika pod ręką albo za nim nie przepadasz, pomiń. Nie podaję też ilości, ponieważ jajko jajku nierówne, a od ciebie zależy, jak dużo dodatków chcesz czuć w swoim omlecie. Najważniejsze, by jajko było w stanie połączyć składniki. Do dzieła!
Omlet na śniadanie krok po kroku
Na początku oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Pamiętaj, że jajka w temperaturze pokojowej ubijają się lepiej niż te prosto z lodówki.
Dodaj łyżeczkę mąki i wymieszaj trzepaczką albo jeszcze chwilę mikserem. W kolejnym kroku, gdy masa będzie jednolita, dodaj wybrane składniki i zamieszaj, a następnie przełóż całość na rozgrzaną patelnię. Wystarczy smażyć przez ok. 3 minuty na małym ogniu na jednej i potem drugiej stronie. Możesz też podsmażyć warzywa na małej ilości tłuszczu i zalać je masą jajeczną, smażąc tak samo po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe!
0 komentarzy