Jeśli poszukujesz diety odchudzającej albo pomysłu na lekko strawny obiad, to zapewne wiesz już, że w menu pojawia się gotowane mięso — w wodzie albo na parze. Jak długo je gotować i co zrobić, by było smaczne? Poznaj prosty przepis i dowiedz się, jak gotować mięso.
Jak zrobić dietetyczny obiad z mięsem?
Koniec jednego roku i początek drugiego to zazwyczaj okres postanowień, wiele w nich dotyczy diety. Nie zawsze chodzi o odchudzanie, chcemy też zadbać o racjonalne odżywianie, by dostarczać organizmowi tego, czego potrzebuje, aby dobrze funkcjonował.
Chude gatunki mięs, czyli na przykład popularny kurczak albo indyk, najlepiej spożywać w formie pieczonej, duszonej lub gotowanej. Są polecane osobom z insulinoopornością.
Jak gotować mięso z indyka albo kurczaka?
- Składniki:
- 0,5 kg fileta z indyka lub kurczaka
- łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki i tyle samo słodkiej
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- bulion warzywny ok. 1 litra
Znasz już składniki, przejdźmy do konkretnych wskazówek, jak gotować mięso drobiowe. Przyprawy wymieszaj w miseczce, a następnie dokładnie natrzyj nimi mięso. W kolejnym krok zawiń filet w folię spożywczą i odłóż na pół godziny, resztę przypraw wsyp do garnka z wodą/bulionem warzywnym (ilość, która przykryje mięso) i zagotuj. Mięso włóż do gorącego wywaru i gotuj do miękkości, ok. 20-30 minut. Krócej kurczaka, dłużej indyka.
Ugotowane mięso na ciepło możesz zjeść w ramach obiadu, a to wystudzone w plastrach na kanapce. Gdy będzie już zimne, łatwiej pokroisz filet w plastry.
Mięso gotuj bez skóry. Do wywaru możesz dodać swoje ulubione przyprawy i warzywa. Dieta nie oznacza wyłącznie wyrzeczeń. Ma być jednocześnie zdrowa i smaczna. Dbaj też o kolory na talerzu, na przykład towarzystwo fasolki szparagowej czy buraczków.
Na koniec, tradycyjnie, pozostaje życzyć smacznego!
0 komentarzy