Obiad, po którym czujesz się syta i lekka jednocześnie – istnieje! Sałatka z kaszą jaglaną albo gryczaną będzie pożywną propozycją na główny posiłek w ciągu dnia. Doceń polskie kasze i sięgnij po przepis.
Składniki na obiad dla 2 osób
- woreczek kaszy jaglanej
 - puszka tuńczyka
 - 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
 - pomidor
 - 2 gotowane jajka
 - pół główki sałaty lodowej lub 2 spore garści sałaty miks
 - 2 łyżeczki nasion słonecznika
 - 1 łyżeczka nasion dyni
 - łyżka miodu
 - 2 łyżki delikatnej lub pikantnej musztardy
 
Przepis na obiad – sałatka z kaszą jaglaną
Na początku możesz przygotować sos, czyli połączyć miód i musztardę. Jeśli miód jest płynny, wystarczy wymieszać łyżką, zaś w przypadku stałej postaci miodu, lekko podgrzej go przez chwilę w rondelku razem z musztardą i zamieszaj.
Następnie pokrój w plastry ogórki i pomidora, a ugotowane jajka na ćwiartki. Porwij sałatę i odsącz lekko tuńczyka z puszki. Wszystkie składniki podziel na 2 talerze, zaczynając od kaszy jaglanej, którą proponuję serwować na gorąco. Dołóż tuńczyka, warzywa, jajka i polej sosem. Na koniec całość posyp nasionami.

Danie sprawdzi się również na zimno, zabrane w pudełku do pracy.
Swoją wersję możesz modyfikować, zamieniając składniki np. na oliwki, krążki cebuli, kiełki czy paski papryki lub krążki rzodkiewki. Nie przepadasz za kaszą jaglaną? To może gryczana?
Smacznego!

0 komentarzy