Dietetyczna sałatka z pewnością nie kojarzy się z tą tradycyjnie serwowaną przy okazji świąt i rodzinnych uroczystości w polskich domach. Mowa oczywiście o tej warzywnej z dodatkiem majonezu, a czasem warzywom towarzyszą też krojone w kostkę wędliny. Sprawdź, czym zastąpić majonez i zjeść zdrowo.
Zacznę od tego, że odrobina majonezu to nie grzech, ale dawka otulająca warzywa jest bardzo kaloryczna. Miej na uwadze, że w wielu majonezach dostępnych na sklepowych półkach sporo jest składników takich, jak stabilizatory, konserwanty czy barwniki, a jakość użytego oleju nie zawsze jest taka, jakiej byśmy oczekiwali.
Dietetyczna sałatka na różne posiłki
Sałatka jest znakomitą propozycją na śniadanie, obiad czy kolację. Może być podana na ciepło i zimno albo z ciepłymi dodatkami np. pieczonego indyka. Możliwości jest bardzo dużo i nietrudno o urozmaicenie. Latem doskonała będzie ta ze świeżych owoców.
Jeśli nie wyobrażasz sobie sałatki warzywnej bez spoiwa, zdrowszą wersją może być domowy majonez tradycyjny albo ten wegański np. sojowy, z ciecierzycy czy białej fasoli.
Zamiast majonezu proponuję jogurt naturalny do sałatki, a na kanapkę hummus lub sos z awokado.
Składniki do przykładowej sałatki
Jak wspomniałam, sałatki można zrobić z bardzo wielu składników, wystarczy zamienić jeden, by powstała nowa wersja. Z poniżej listy wybierz 3 składniki i już masz sałatkę. Codziennie możesz robić nową i poznawać zestawienia smaków. Na koniec podaję kilka przykładowych składników:
- miks sałat,
- kawałki dorsza lub gotowanego mięsa
- pokrojony w kostkę świeży pomidor
- nasiona słonecznika lub miks nasion
- kawałki koziego sera
- kawałki awokado
- gotowane jajko
- cząstki gotowanego brokułu
- rzodkiewka w plasterkach
- plastry ogórka
0 komentarzy