Przepis na placki twarogowe fit. Zjesz pysznie i bez wyrzutów sumienia!

Placki twarogowe fit mogą być Twoim znakomitym śniadaniem lub kolacją. Do ich przygotowania wystarczy zaledwie 10 minut, więc zdążysz zrobić fit placuszki nawet przed pracą. Możesz je zabrać także na drugie śniadanie.

Składniki na placki twarogowe fit

Proporcje wystarczą na przygotowanie posiłku dla 2 osób:

  • kostka twarogu 250 g
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru

Jeśli dopiero przestawiasz się na mąkę pełnoziarnistą i chcesz to robić stopniowo, możesz połowę zastąpić zwykłą mąką pszenną. Takie pół na pół.

Owoce możesz dodać do masy twarogowej

Przepis na placki z twarogiem

W misce rozgnieć widelcem twaróg, dodaj 1 jajko, serek, ksylitol lub cukier oraz mąkę. Wymieszaj składniki. Abyt placki twarogowe fit były lekkie, w osobnej misce ubij białko z drugiego jajka i dodaj je do wcześniej przygotowanej masy twarogowej. Delikatnie wymieszaj.

Jeśli masz dobrą, nieprzywierającą patlenię, możesz smażyć placki na suchej. W innym przypadku sprawdzi się klarowane masło. Na rozgrzaną patelnię wykładaj placki takiej wielkości, jakie chcesz potem jeść 🙂 Małe łatwiej będzie przewracać na drugą stronę. Gdy są złote z obu stron, można jeść, np. ze świeżymi owocami albo domowym dżemem.

Śniadanie to ważny posiłek

Instytut Żywności i Żywienia w zasadach zdrowego żywienia zachęca, by spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Śniadanie może podyktować, jaki to będzie dzień. Ten pierwszy posiłek ma dostarczyć nam energii, by zacząć z przytupem. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety. Nie powinniśmy zbyt długo zwlekać ze zjedzeniem śniadania.

„Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania”.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

0 komentarzy

Wyślij komentarz