Łosoś z piekarnika, czyli jak upiec, aby był pyszny i soczysty?

Wiesz, że jedzenie ryb jest zalecane 2 razy w tygodniu? Jednym z dań może być łosoś z piernika, więc podpowiem Ci, jak go upiec, by był smaczny i nie zrobił się suchy. Czas pieczenia łosia jest zróżnicowany i zależy od wybranego sposobu. Poznaj je wszystkie: łosoś pieczony w folii, naczyniu żaroodpornym i na blaszce.

Jak dług piec łososia w piekarniku?

Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić rybę, żeby była zdrowa i fit, to trafiasz w dobre miejsce. Mam kilka wskazówek, które pomogą upiec dobrego łososia. Najlepiej będzie, jeśli przygotujesz rybę na parze lub upieczesz. Tym razem skupię się na tej drugiej możliwości, a następnie podpowiem, dlaczego warto jeść ryby nie tylko od święta.

Długość pieczenia łososia w folii zależy od wielkości kawałka – im większy, grubszy, tym dłużej (od 20 do 40 min). Podobnie w przypadku naczynia żaroodpornego, czas jest uzależniony od wielkości ryby – do 30 minut, a najkrócej, jeśli wybierzesz blaszkę i łosoś w piekarniku będzie odkryty – wówczas wystarczy kwadrans. Temperatura – 200 stopni.

Jeśli nie chcesz, by ryba była sucha – włóż ją do nagrzewającego się dopiero piekarnika, a nie takiego już nagrzanego do 180 czy 200 stopni.

Łosoś z piekarnika – jak długo piec rybę z warzywami?

Składniki:

  • łosoś
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • sok z połówki cytryny
  • posiekany koper

Łososia przypraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp posiekanym koperkiem. I tu na chwilę się zatrzymam. Są dwie szkoły – jedni pozbawiają łososia skóry i przyprawiają z obu stron, inni skórę zostawiają i nieco więcej przypraw aplikują na jedną stronę fileta, oczywiście tę bez skóry. Tak przygotowane łososia umieść na folii aluminiowej i upiecz.

Pieczony łosoś z warzywami

Jeśli sam łosoś, nawet najpyszniejszy to za mało i chcesz zapewnić mu towarzystwo na talerzu, mam propozycję w postaci łososia pieczonego z warzywami. Łososia przypraw jak wyżej, ale zamiast folii, lepiej sprawdzi się tym razem naczynie żaroodporne. Umyte różyczki brokułu, talarki ziemniaków i paski papryki polej oliwą z oliwek. Następnie przypraw np. mieszaniną pieprzu ziołowego, soli, tymianku i bazylii. Wszystkie składniki przełóż do naczynia i piecz ok. 20 min. w temperaturze 190 stopni. Łosoś z piekarnika gotowy!

Dlaczego warto jeść ryby?

Spożywanie ryb morskich jest polecane w diecie. Jedną z najczęściej wymienianych ryb jest łosoś. Jeśli wkomponujesz ryby do swojego menu, zastępując nimi wędliny, zmniejsz ryzyko chorób, w tym nowotworów układu pokarmowego.

„Przetwory mięsne często zawierają dużo soli i niezdrowego tłuszczu. Tłuste ryby morskie są źródłem kwasów nienasyconych omega-3, które chronią przed miażdżycą, czyli przed zawałem serca i udarem mózgu. Zaleca się spożycie ryb dwa razy w tygodniu (np. łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka, dorsz)”,

zachęca w swoim serwisie pacjent.gov.pl Ministerstwo Zdrowia i Narodowy Fundusz Zdrowia

Łosoś podbił polskie talerze i jest coraz chętniej wybierany przez konsumentów, którzy chcą żywić się zdrowo. Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz