Myślisz frytki i oczyma wyobraźni widzisz złociste i chrupiące słupki z ziemniaków. Chwilę potem przypominasz sobie, ile mają kalorii i tłuszczu. A gdyby tak zrobić frytki z piekarnika? Mogą być z ziemniaków i szeregu innych warzyw. Na talerzu od razu zrobi się kolorowo. Oto przepis na pyszne pieczone frytki warzywne.
Frytki z piekarnika – z dyni, batatów i nie tylko. Z czego jeszcze?
Pieczone frytki są znakomitą alternatywą dla tych smażonych w głębokim oleju. Wylicza się, że pieczony ziemniak (o wadze ok. 100 g) ma 93 kalorie, a tyle samo smażonych frytek już 319 kalorii. Frytki z piekarnika można zrobić na przykład z:
- dyni
- batatów
- marchewki
- pietruszki
- selera
- cukinii
- ziemniaków
Przepis na chrupiące frytki z piekarnia – jak je zrobić?
W pierwszym kroku obierz wybrane warzywa i pokrój je w słupki. Od ich grubości zależy czas pieczenia – im cieńsze frytki, tym mniej czasu potrzebują w piekarniku.
Niektórzy, by jeszcze przyspieszyć przygotowanie warzywnych frytek z piekarnika, najpierw sparzają je (zalewają pokrojone warzywa wrzątkiem i zostawiają tak na kilka minut). Taka metoda sprawdza się w przypadku ziemniaków, marchewki czy pietruszki i batatów.
Pokrojone na kształt frytek bataty, dynię czy ziemniaki delikatnie zwilż oliwą (sprawdzi się kuchenny pędzel, np. silikonowy) i posyp przyprawami np. pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, odrobiną soli. Dobrym dodatkiem będzie również papryka w proszku. Warzywa możesz przemieszać, by przyprawy równomiernie okryły warzywne frytki, które za chwilę trafią do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż frytki z ziemniaków, marchewki, batatów, dyni czy innych warzyw, które przygotowałaś. Frytki z warzyw piecz 15-18 minut (im cieńsze, tym krócej). Możesz przemieszać w połowie czasu pieczenia.
Daj znać, jak wyszły Twoje frytki i jakich dodatków używasz. Smacznego!
0 komentarzy