Jak przyrządzić szparagi? 3 proste sposoby

Od połowy kwietnia do lipca możemy cieszyć się obecnością szparagów w supermarketach i na osiedlowych ryneczkach. To świetna wiadomość, każde zdrowe urozmaicenie diety jest mile widziane! W tym wpisie poznasz trzy sposoby na to, by w prosty sposób włączyć szparagi do swojego jadłospisu.

Jajecznica ze szparagami

Posiekaną cebulę podsmaż na oliwie. Kiedy się zeszkli, dodaj szparagi – powinny być przekrojone wzdłuż i dodatkowo pokrojone na pół. Smaż do momentu, aż szparagi zmiękną, po czym dodaj jajka. Dopraw solą i pieprzem.

Szparagi będą świetnie smakować również z jajkiem w koszulce.

Krem ze szparagów

Pożywna zupa krem idealna na obiad. Potrzebujesz:

  • 1 kg szparagów
  • 1 cebulę
  • 2 łyżki masła
  • 5 szklanek bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany (w wersji fit może być jogurt naturalny)
  • łyżeczkę soku z cytryny.
  • sól, pieprz do smaku.

Szparagi pokroj na małe kawałki (około 1 cm szerokości). Cebulę posiekaj na drobno. Masło rozpuść w garnku, dodaj cebulę i podsmażaj aż zmięknie. Dodaj szparagi, sól, pieprz i duś w garnku przez 5 minut.

Potem dolej wcześniej przygotowany bulion i gotuj na małym ogniu, aż szparagi zmiękną. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie zawartości garnka w blenderze lub malakserze. Przełóż do innego naczynia (może być garnek, w którym to gotowałaś), dodaj jogurt lub śmietanę i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i sól i pieprz, jeśli potrzeba.

Świetnie smakuje z grzankami.

Pieczone szparagi

To jeden z najprostszych sposobów na to popularne obecnie warzywo. Odetnij końce szparagów, obierz je (jeśli są to szparagi białe, zielone wystarczy umyć), przetnij wzdłuż i na połowę. Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop olejem lub oliwą i piecz przez 10 minut w 220 stopniach C. Będą dobrze smakować skropione sokiem z cytryny.

Sprawdź również:

0 komentarzy

Wyślij komentarz