Od połowy kwietnia do lipca możemy cieszyć się obecnością szparagów w supermarketach i na osiedlowych ryneczkach. To świetna wiadomość, każde zdrowe urozmaicenie diety jest mile widziane! W tym wpisie poznasz trzy sposoby na to, by w prosty sposób włączyć szparagi do swojego jadłospisu.
Jajecznica ze szparagami
Posiekaną cebulę podsmaż na oliwie. Kiedy się zeszkli, dodaj szparagi – powinny być przekrojone wzdłuż i dodatkowo pokrojone na pół. Smaż do momentu, aż szparagi zmiękną, po czym dodaj jajka. Dopraw solą i pieprzem.
Szparagi będą świetnie smakować również z jajkiem w koszulce.
Krem ze szparagów
Pożywna zupa krem idealna na obiad. Potrzebujesz:
- 1 kg szparagów
- 1 cebulę
- 2 łyżki masła
- 5 szklanek bulionu
- 1/2 szklanki śmietany (w wersji fit może być jogurt naturalny)
- łyżeczkę soku z cytryny.
- sól, pieprz do smaku.
Szparagi pokroj na małe kawałki (około 1 cm szerokości). Cebulę posiekaj na drobno. Masło rozpuść w garnku, dodaj cebulę i podsmażaj aż zmięknie. Dodaj szparagi, sól, pieprz i duś w garnku przez 5 minut.
Potem dolej wcześniej przygotowany bulion i gotuj na małym ogniu, aż szparagi zmiękną. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie zawartości garnka w blenderze lub malakserze. Przełóż do innego naczynia (może być garnek, w którym to gotowałaś), dodaj jogurt lub śmietanę i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i sól i pieprz, jeśli potrzeba.
Świetnie smakuje z grzankami.
Pieczone szparagi
To jeden z najprostszych sposobów na to popularne obecnie warzywo. Odetnij końce szparagów, obierz je (jeśli są to szparagi białe, zielone wystarczy umyć), przetnij wzdłuż i na połowę. Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop olejem lub oliwą i piecz przez 10 minut w 220 stopniach C. Będą dobrze smakować skropione sokiem z cytryny.
Sprawdź również:
0 komentarzy