Ciasto marchewkowe idealne w wersji fit

Ciasto marchewkowe w swojej tradycyjnej wersji nie będzie fit tylko dlatego, że zawiera marchewkę. Na szczęście przepisów na ciasto marchewkowe w dietetycznej wersji nie brakuje. Znajdziecie wersje bez cukru, ze słodzikami, z miodem, z jabłkiem, z mąki razowej, z mąki owsianej… Możliwości jest mnóstwo.

Oto jeden z moich ulubionych przepisów. Zawiera jabłko i maślankę, dzięki czemu jest wilgotne i pyszne.

Fit ciasto marchewkowe. Dietetyczna wersja

Składniki:

  • 400 g obranej marchwi
  • 1 jabłko (może być duże)
  • 300 g mąki razowej pełnoziarnistej (na przykład orkiszowej typu 2000)
  • 150 g ksylitolu
  • 100 g orzechów włoskich (jeśli nie masz na stanie, spokojnie – bez orzechów też się uda)
  • 15 g przyprawy korzennej (może być cynamon i szczypta imbiru)
  • 20 g sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 180 g oleju (może być rzepakowy)
  • 150 g maślanki.

Marchew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Marchew na małych, jabłko na dużych oczkach. Jeżeli dodajesz orzechy, posiekaj je na drobno. Wymieszaj w jednej misce wszystkie suche składniki, w drugiej – wszystkie mokre. Połącz zawartość obu misek, po czym dodaj startą marchew, jabłko i orzechy.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż tam ciasto i wstaw do piekarnika.

Ciasto trzeba piec w 170 stopniach przez 50-60 minut.

Sprawdź inne dietetyczne przepisy na moim blogu. Na przykład pizzę na zdrowym spodzie.

0 komentarzy

Wyślij komentarz