Wiem, że szpinak może niektórym kojarzyć się traumatycznie. Podany w postaci zielonej brei skutecznie zniechęcał do jedzenia – zwłaszcza kiedy byliśmy dziećmi. Na szczęście teraz szpinak można przyrządzić na wiele sposobów, a niektóre z nich sprawiają, że posmak, jaki pamiętamy z dzieciństwa, odchodzi w zapomnienie.
Podsuwam Ci przepisy na trzy zdrowe posiłki ze szpinakiem w roli głównej.
Śniadanie, obiad i kolacja ze szpinakiem w roli głównej
Na śniadanie
Szakszuka ze szpinakiem
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g liści szpinaku
- 3 – 4 jajka
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę (poczekaj, aż się zeszkli). Dodaj czosnek – może być drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę – podsmażaj wszystko pół minuty.
Dorzuć na patelnię liście szpinaku, dopraw solą i pieprzą. Kiedy szpinak zwiędnie, zrób w nim delikatne wgłębienia, a w nie wbij po jednym jajku. Posol je i popieprz.
Całość smaż do chwili, aż białko się zetnie. Żółto pozostaw płynne – chyba że wolisz ścięte.
I to już cała filozofia! Jeśli lubisz, możesz dodać na patelnię też ser feta.
Najedzą się dwie osoby. 😊
Na obiad
Makaron ze szpinakiem w sosie czosnkowym
Składniki:
- 120 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
- 200 g pieczarek
- 100 g szpinaku
- 50 g suszonych pomidorów
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie
Makaron (najlepiej pełnoziarnisty) ugotuj aldente. Pieczarki, pomidory i szpinak podsmaż na oliwie. Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszaj z jogurtem greckim – będzie to świetny czosnkowy sos.
Odcedzony makaron wrzuć na patelnię z warzywami, zalej jogurtem z czosnkiem i przypraw. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż będzie miękki.
Wystarczy dla dwóch osób. 😊
Na kolację
Sałatka ze szpinkiem i kaszą bulgur
Składniki:
- 200 g szpinaku świeżego
- 1/2 główki sałaty masłowej;
- 200 gram pomidorków koktajlowych
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 gram kaszy bulgur
- 2 łyżki zielonego pesto
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i wystudź. Dodaj do niej pesto i tuńczyka, wymieszaj. Następnie do dużej miski wsyp 1/3 opakowania szpinaku, cześć pomidorków przekrojonych na pół, trochę sałaty oraz część mieszanki kaszy i tuńczyka. Potem czynność powtórz dwa razy. Chodzi o to, aby dobrze połączyć wszystkie składniki, dlatego robi się to częściami. Kiedy składniki się już połączą, czas na dressing. Wymieszaj wodę, oliwę i sok z cytryny, a potem dodaj do sałatki.
Wystarczy na około cztery porcje.
Jeśli lubisz połączenie kaszy i szpianku, do sałatki możesz wykorzystać też kaszę jaglaną. Ta dobrze smakuje w połączeniu ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.
Smacznego!
0 komentarzy