Pizza na zdrowym spodzie. Alternatywy dla ciasta drożdżowego

Ten wpis z pewnością przyda się wszystkim, którzy uwielbiają pizzę, ale szukają zdrowszych zamienników dla ciasta drożdżowego. Jeśli jesz pizzę od czasu do czasu, nie ma problemu, by zjeść ją w tradycyjnej formie. Kłopot pojawia się, kiedy musimy unikać mąki albo zależy nam na niższej kaloryczności tego posiłku – w typowej pizzeri raczej nie można liczyć na inne ciasto niż drożdżowe. Wtedy nadchodzi czas, by przywdziać fartuch i nieco pobawić się we własnej kuchni.

Oto propozycje, jak zastąpić ciasto drożdżowe. Z pomocą przychodzi nam spód z kalafiora i spód z twarogu.

Pizza na spodzie z kalafiora

Spód:

  • 1 kalafior;
  • 2 jajka;
  • 60 gram startego żółtego sera;
  • Bazylia, oregano i zioła prowansalskie;
  • Sól i pieprz.

Sos:

  • puszka pomidorów krojonych;
  • sól;
  • pieprz;
  • Bazylia, oregano i zioła prowansalskie.

Sos przygotowujemy, mieszając wszystkie składniki.

Dodatki:

  • 100 gram startej mozzarelli;
  • 100 gram pieczarek;
  • kilka plasterków wędliny (lub nie, jeżeli wolisz wersję wege);
  • oliwki zielone pokrojone w krążki;
  • oliwa do posmarowania formy lub papieru do pieczenia.

Przygotowanie:

1. Kalafiora dzielimy na mniejsze części, usuwamy liście i kłąb. Gotujemy przez około 10 minut. Ma być podgotowany, a nie ugotowany. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

2. Miksujemy kalafior na drobno malakserem, wykładamy na płaską powierzchnię – najlepiej na ściereczce – i odciskamy nadmiar wody.

3. Wrzucamy masę kalafiorową do miski razem z jajami, serem i przyprawami. Wykładamy na posmarowany oliwą papier do pieczenia albo na formę do pieczenia. Formujemy spód na około 1 cm grubości.

5. Pieczemy spód przez 25 minut w 190 stopniach.

6. Po tym czasie wyciągami spód z piekarnika, nakładamy na spód przygotowany wcześniej sos pomidorowy wyłóż sos pomidorowy i wszystkie dodatki. Potem pieczemy całość jeszcze 10 minut.

Pizza na spodzie z twarogu

Spód:

  • Kostka twarogu półtłustego 250g
  • Jajko
  • 7-8 łyżek mąki gryczanej
  • Łyżeczka siemienia lnianego
  • Łyżeczka oregano i łyżeczka bazylii.

Dodatki:

  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • Przecier pomidorowy (albo dowolna lubiana pasta)
  • Oliwki
  • Ser feta albo favita.

Przygotowanie:

To jeszcze prostsze niż zrobienie spodu z kalafiora. Twaróg i jako trzeba rozgnieść widelcem na gładką masę. Potem wystarczy dodać mąkę, zmielone siemię lniane i przyprawy. Jeżeli trudno wyrobić ciasto, dodaj więcej mąki.

Ciasto powinno mieć grubość około 0,5 cm, jest więc bardzo cieniutkie. Trzeba je potraktować wałkiem, a żeby się do niego nie przykleiło, warto położyć na wałku folię aluminiową. Formę, blachę lub papier do pieczenia delikatnie smarujemy tłuszczem. Gotowy spód pieczemy maksymalnie 7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika smarujemy przecierem pomidorowym lub pastą i kładziemy dodatki. Następnie znowu wkładamy do piekarnika w tej samej temperaturze na około 20 minut.

Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz