Kiedy przyrządzić rozgrzewające zupy, jak nie teraz, gdy jest nam tak tęskno do wiosny, a pogoda nie rozpieszcza? Podsuwam Ci dziś dwa przepisy na zupy, których przygotowanie nie wymaga nietuzinkowych składników, a i podczas przygotowania nie utkniesz w kuchni na cały dzień.
Chcę, by mój blog stał się dla Ciebie kopalnią fajnych i dietetycznych przepisów. Czego potrzebujesz najbardziej – pomysłów na fit przekąski? Inspiracja na potrawy do pudełek, które sprawdzą się w pracy? A może przyda Ci się jeszcze coś innego? Koniecznie daj mi znać w komentarzu pod wpisem, a tymczasem lecimy do sklepu i do kuchni, by przygotować przepyszne i aromatyczne zupy na zimę.
Przepisy na rozgrzewające napoje znajdziesz tutaj:
Zupa krem z dyni
Kremowa i gęsta odżywczo zupa. Idealna dla każdego.
Potrzebujesz:
- 1 kg dyni, przekrojony na pół
- 1 puszkę mleka kokosowego (400 ml)
- 1 pokrojoną cebulę
- 3 łyżki klarowanego masła (może być inny tłuszcz)
- 3 ząbki czosnku
- szczyptę imbiru, startego lub w proszku
- 1 łyżeczkę curry
- 3 goździki
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz, chili – do smaku.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy dynię masłem klarowanym i kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut. wyjmujemy z piekarnika. Miąższ dyni wyciągamy łyżką do miseczki.
W dużym garnku roztapiamy pozostałą część masła, dodajemy cebulę i smażymy. Po około 2 minutach dodajemy czosnek, imbir i smażmy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy pozostałe przyprawy z przepisy. Mieszamy kilkukrotnie, dodajemy mleko kokosowe, bulion oraz dynię.
Kiedy zupa się zagotuje, doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Kto woli bardziej pikantne zupy, niech doda chilli. 😊 Na koniec zupę blendujemy.
Smacznego!
Zupa z czerwonej soczewicy
Rozgrzewająca i treściwa zupa, przy okazji której dostarczymy sobie też sporo białka.
Potrzebujesz:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 500 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę kuminu
- 1 łyżeczkę kurkumy
- 1 łyżeczke curry
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 litra bulionu.
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Potem dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy warzywa z przyprawami przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dolewamy bulion, mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę i gotujemy aż soczewica zmięknie, czyli około 15 – 20 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta, co może się zdarzyć w przypadku soczewicy, dodaj na koniec więcej wody lub bulionu.
Będzie smacznie. 😊
Jako zimowa zupa z powodzeniem sprawdzi się też krem z pomidorów albo krem z selera. Klucz tkwi w odpowiednim doborze przypraw. Te przyprawy naprawdę warto mieć w swojej kuchni, a zimą szczególnie: kurkuma, pieprz cayenne, cynamon, kumin rzymski, imbir, wędzona papryka i curry. Przydadzą się do wielu rozgrzewających zup!
0 komentarzy