Grudzień pachnie mandarynkami i cynamonem. Świąteczny klimat najłatwiej wprowadzić udając się do kuchni! A że święta tuż-tuż, to czas zainteresować się zdrowszymi wersjami popularnych świątecznych wypieków.
Moi pacjenci często pytają o zamienniki dla świątecznych ciast – i nic dziwnego, bo podczas tych trzech dni nikt nie chce przytyć. Tym bardziej, że świąteczna rozpusta zwykle trwa dłużej, bo „trzeba wszystko podojadać”. Dlatego na pewno dobrym pomysłem jest ograniczenie kaloryczności ciast – zwłaszcza jeśli wiemy, że na jednym kawałku się nie skończy.
Przeczytaj również: Dieta w święta nie musi być karą. Jak nie przytyć?
Najpopularniejsze świąteczne wypieki to pierniczki i piernik. Jak przygotować ich bardziej dietetyczne wersje?
Fit pierniki – prosty przepis
W tradycyjnym przepisie na pierniki jest sporo masła, mąka pszenna, cukier i miód. Nie trzeba na siłę szukać zamienników dla wszystkich z tych składników, ale co można zrobić? Na pewno ograniczyć trochę użycie masła i mąkę pszenną zastąpić zdrowszą alternatywą.
Jeśli dotąd nie eksperymentowałaś ze „zdrowszymi” mąkami (orkiszową, owsianą, amarantusową), możesz spróbować zrobić „pół na pół” – połowę mąki pszennej z przepisu zastąpić np. pełnoziarnistą. Niestety nie każda mąka współpracuje przy wypiekach i to warto wiedzieć, żeby niepotrzebnie nie zmarnować składników, a swoich nerwów nie wystawiać na próbę.
Z poniższym przepisem nie powinno być problemu: bazuje ona na mące pszennej, ale pełnoziarnistej – typ 1850.
- 2 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 jajko
- 8 łyżek płynnego miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Opcjonalnie: przyprawa do piernika (warto jednak przeczytać jej skład, czy nie ma dodatkowych cukrów).
Mąkę mieszamy z sodą i przyprawami. Potem dodajemy miód i wciąż mieszamy.
Następnie wbijamy jajo i wlewamy olej. Po zamieszaniu masy można zacząć zagniatać ciasto. Nie powinno ono być zbyt miękkie, bo nie ma od czego takie być, ale jeśli tak – pomoże w tym lodówka, można wstawić ciasto na godzinę.
Po rozwałkowaniu ciasta wycinamy z niego kształty. Jeśli nie masz foremek w domu, można poratować się szklanką i mieć okrągłe pierniczki. 😉 Pierniki pieczemy na wyłożonej papierem blaszce w temperaturze 180 stopni przez 10 – 15 minut.
Najbardziej fit jest wersja bez polewy i bez lukru, który powstaje z cukru pudru i mleka. Można jednak wykorzystać sok z cytryny i zmielony słodzik – wtedy lukier będzie fit. 🙂
Dietetyczny piernik
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki owsianej (albo zmielonych płatków owsianych)
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 g ksylitolu
- Pół opakowania przyprawy korzennej do piernika.
Miksujemy jajka, dodajemy mleko, miód i mąki – ciągle miksując. Do gładkiej masy wsypujemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, ponownie mieszamy. Gładką masę przelewamy w keksówkę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.
Mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadł Ci do gustu. To zdrowsze zamienniki świątecznych słodkich przysmaków – trzeba jednak pamiętać, że nie oznacza to, że są zupełnie pozbawione kalorii. Jeśli masz zjeść keksówkę dietetycznego piernika, może lepiej skusić się na jego tradycyjną wersję, ale jeden kawałek? 🙂
0 komentarzy