Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w towarzystwie kaszy jaglanej i kilku dodatków będzie kolorową propozycją na obiad lub kolację. Jeśli szukasz sposobu, by czuć się najedzoną, ale nie ociężałą po posiłku, wypróbuj przepis na to danie.
Składniki na obiadową sałatkę
Sałatka to jedno z takich dań, które można bez straty dla potrawy modyfikować i wciąż będzie pyszne, a przy tym różnorodne. W mojej propozycji znajdzie się w proporcjach dla 2 osób:
- torebka ugotowanej kaszy jaglanej,
- mała puszka tuńczyka,
- 2 garście miksu sałat,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- średniej wielkości pomidor,
- 2 ogórki konserwowe.
Sałatka z tuńczykiem krok po kroku
Jeśli masz ugotowaną kaszę i jajka, przygotowanie sałatki zajmie zaledwie kilka minut. Pokrój ogórki w plastry, a pomidora w ćwiartki, następnie lekko odciśnij tuńczyka z zalewy i podziel na mniejsze cząstki, układają już bezpośrednio na talerzu.
W kolejnym kroku całość składników podziel na 2 talerze, układając składniki obok siebie, by zachować kolory i żaden element nie ginął po drugim. Wierzch możesz polać sosem musztardowo-miodowym albo oliwą z oliwek, a na koniec posypać miksem ziaren lub jednym dowolnym typem, np. nasionami słonecznika.
Chcesz zjeść sałatkę z tuńczyka na obiad? Kaszę i jajka podawaj zaraz po ugotowaniu, gdy są gorące.
Składniki, które możesz dodawać lub wymieniać to na przykład:
- kukurydza konserwowa
- natka pietruszki lub posiekany koperek do dekoracji
- świeży ogórek
- papryka
- pokrojona w piórka cebula
- upieczony burak
Baw się smakami i kolorami. Sałatkę z powodzeniem można jeść zarówno na obiad, jak i kolację. Smacznego!
0 komentarzy