Ten wpis z pewnością przyda się wszystkim, którzy uwielbiają pizzę, ale szukają zdrowszych zamienników dla ciasta drożdżowego. Jeśli jesz pizzę od czasu do czasu, nie ma problemu, by zjeść ją w tradycyjnej formie. Kłopot pojawia się, kiedy musimy unikać mąki albo zależy nam na niższej kaloryczności tego posiłku – w typowej pizzeri raczej nie można liczyć na inne ciasto niż drożdżowe. Wtedy nadchodzi czas, by przywdziać fartuch i nieco pobawić się we własnej kuchni.
Oto propozycje, jak zastąpić ciasto drożdżowe. Z pomocą przychodzi nam spód z kalafiora i spód z twarogu.
Pizza na spodzie z kalafiora
Spód:
- 1 kalafior;
- 2 jajka;
- 60 gram startego żółtego sera;
- Bazylia, oregano i zioła prowansalskie;
- Sól i pieprz.
Sos:
- puszka pomidorów krojonych;
- sól;
- pieprz;
- Bazylia, oregano i zioła prowansalskie.
Sos przygotowujemy, mieszając wszystkie składniki.
Dodatki:
- 100 gram startej mozzarelli;
- 100 gram pieczarek;
- kilka plasterków wędliny (lub nie, jeżeli wolisz wersję wege);
- oliwki zielone pokrojone w krążki;
- oliwa do posmarowania formy lub papieru do pieczenia.
Przygotowanie:
1. Kalafiora dzielimy na mniejsze części, usuwamy liście i kłąb. Gotujemy przez około 10 minut. Ma być podgotowany, a nie ugotowany. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Miksujemy kalafior na drobno malakserem, wykładamy na płaską powierzchnię – najlepiej na ściereczce – i odciskamy nadmiar wody.
3. Wrzucamy masę kalafiorową do miski razem z jajami, serem i przyprawami. Wykładamy na posmarowany oliwą papier do pieczenia albo na formę do pieczenia. Formujemy spód na około 1 cm grubości.
5. Pieczemy spód przez 25 minut w 190 stopniach.
6. Po tym czasie wyciągami spód z piekarnika, nakładamy na spód przygotowany wcześniej sos pomidorowy wyłóż sos pomidorowy i wszystkie dodatki. Potem pieczemy całość jeszcze 10 minut.
Pizza na spodzie z twarogu
Spód:
- Kostka twarogu półtłustego 250g
- Jajko
- 7-8 łyżek mąki gryczanej
- Łyżeczka siemienia lnianego
- Łyżeczka oregano i łyżeczka bazylii.
Dodatki:
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- Przecier pomidorowy (albo dowolna lubiana pasta)
- Oliwki
- Ser feta albo favita.
Przygotowanie:
To jeszcze prostsze niż zrobienie spodu z kalafiora. Twaróg i jako trzeba rozgnieść widelcem na gładką masę. Potem wystarczy dodać mąkę, zmielone siemię lniane i przyprawy. Jeżeli trudno wyrobić ciasto, dodaj więcej mąki.
Ciasto powinno mieć grubość około 0,5 cm, jest więc bardzo cieniutkie. Trzeba je potraktować wałkiem, a żeby się do niego nie przykleiło, warto położyć na wałku folię aluminiową. Formę, blachę lub papier do pieczenia delikatnie smarujemy tłuszczem. Gotowy spód pieczemy maksymalnie 7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika smarujemy przecierem pomidorowym lub pastą i kładziemy dodatki. Następnie znowu wkładamy do piekarnika w tej samej temperaturze na około 20 minut.
Smacznego!
0 komentarzy