O walorach smakowych i zdrowotnych jajek nie muszę chyba już nikogo przekonywać. Dawno został obalony mit na temat tego, iż to właśnie one powodują wysoki poziom cholesterolu całkowitego w morfologii krwi obwodowej a co za tym idzie miażdżycę. Jesteśmy również świadomi, że możemy jadać je codziennie. Pod względem wartości odżywczych jajo to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych oraz pełnowartościowego białka.
Omlet to doskonały początek dnia. Pożywne, pełnowartościowe, smakowite i proste w przygotowaniu danie. Smakuje doskonale w wielu postaciach zatem możemy go codziennie urozmaicać.
Omlet na śniadanie – przepisy
Rozbijamy w misce jajka (ilość zależy od ustalonej kaloryczności diety, u kobiet ok. 2-3 sztuki, u mężczyzn więcej). Na mniejszej patelni rozgrzewamy 5g tłuszczu (oliwy z oliwek/dobrej jakości oleju rzepakowego /lub masła klarowanego). Wylewamy rozbite jajka na rozgrzany tłuszcz.
Cztery warianty dalszego przepisu ode mnie:
- Mozzarella, pomidor, zioła – dodajemy pokrojoną mozzarelle, pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią według uznania.
- Ser feta, rukola, pomidorki koktajlowe – na usmażonego omleta sypiemy pokrojoną wcześniej fetę, rukolę oraz pomidorki koktajlowe i przyprawiamy np. ostrą papryką.
- Cukinia i curry – przed rozbiciem jajek kroimy cukinię na cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zalewamy przygotowaną masą. Przyprawiamy mieszanką curry do smaku.
- Banan i masło orzechowe – gotowego omleta smarujemy masłem orzechowym (z orzechów ziemnych, nerkowca itp.), kroimy banana w cienkie plasterki i kładziemy na przygotowanym daniu. Całość możemy posypać cynamonem lub kakao.
0 komentarzy