Mrożony bukiet warzyw lub świeże marchewki, brokuł i kalafior to znakomity początek pysznej zupy. Krem z warzyw rozgrzeje, nasyci i jednocześnie zapewni lekkość. Wydaje ci się mdła? Wystarczy, że zadbasz o odpowiednie przyprawy.
Składniki potrzebne do zupy
- opakowanie 450 g bukietu warzyw (mój zawiera marchewkę, brokuł i kalafiora)
- 2 średnie ziemniaki
- ok. 1 litr wody
- 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku, może być pieprz ziołowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- jogurt naturalny
Jak zrobić krem z warzyw krok po kroku?
Z pewnością znasz sporo zup w postaci gęstego kremu, choćby takie jak cukiniowa, dyniowa, z białych albo zielonych warzyw, selera czy marchewki. Kiedy jednak nie mamy wystarczająco dużo jednego składnika lub warzyw jednego koloru, można je połączyć.
Po pierwsze obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Po drugie do garnka wlej wodę i zacznij gotować z liśćmi i ziarnami. Gdy wywar zacznie wrzeć, dodaj mrożone warzywa i świeże ziemniaki. Gdy używasz świeżych, najpierw je obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Masz pietruszkę, groszek albo kawałek selera? Oczywiście możesz je dodać.
Proporcje możesz zmieniać. Im mniej wody, a więcej warzyw, tym krem będzie gęstszy. Gotuj całość do miękkości warzyw, a na koniec dodaj sos sojowy i zblenduj na gładko (pamiętaj, żeby wcześniej wyjąć liście laurowe i ziarna). Możesz dodać 2 łyżki gęstego jogurtu i na talerzu posypać natką pietruszki.
0 komentarzy