Lipiec to ulubiony miesiąc wszystkich łasuchów – w końcu przypada w nim Światowy Dzień Czekolady! Wiesz zatem, jak świętować 7 lipca. A co, jeśli jesteś na diecie? Wtedy na pewno przydadzą Ci się przepisy na fit desery czekoladowe, które dla Ciebie przygotowałam.
Czy można jeść czekoladę na diecie?
Jak podchodzę do czekolady? Jak do wszystkiego: można, byle z umiarem! Jak pewnie wiesz, cała tabliczka czekolady (między 90 a 100g) zawiera około 550 kcal. Ma więc tych kalorii mnóstwo, a mało kto potrafi skończyć na jednej kostce czy na rządku czekolady. Zwykle zjadamy połowę albo całą tabliczkę – i ja tutaj wcale nie jestem wyjątkiem.
Na czekoladę można sobie pozwolić, ale nie ma co przesadzać, zwłaszcza z tymi odmianami, w których cukier stoi na pierwszym miejscu. Jeśli już masz chęć na tę słodycz, zaszalej i kup sobie czekoladę o dobrym składzie i z wyższej półki cenowej. Lepiej jedna dobra czekolada niż kilka za 2 zł.
Jeżeli jesteś na diecie, cała zabawa tkwi w dobraniu odpowiednich zamienników do tradycyjnych przepisów. Wcale nie musisz sobie odmawiać czekoladowych deserów – po prostu poeksperymentuj ze zdrowszymi wersjami.
Fit desery czekoladowe
Co wolisz? Czekoladowego ciastka czekoladowe, muffinki, a może blok czekoladowy? Na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Fit muffinki czekoladowe
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (może być też jaglana albo owsiana)
- 2 jaja
- mały jogurt naturalny
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- pół łyżeczki sody.
W jednym naczyniu łączymy suche składniki mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i słodzik. W drugim – składniki mokre: mleko, jajka, jogurt. Następnie mieszamy zawartość obu naczyń, a ciasto wlewamy do foremek na muffiny (ciasto ma być średnio gęste). Kto może pozwolić sobie na dodatkowe kalorie, niech włoży w każdą muffinę pół kostki dobrej jakościowo gorzkiej czekolady. Ta roztopi się w piekarniku i będzie przepyszna.
Muffiny w piekarniku powinny spędzić 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Shake czekoladowy
Taka forma posiłku sprawdzi się podczas przerwy z pracy albo po treningu. Na pewno zmniejszy Twoją tęsknotę za tradycyjną sklepową czekoladą.
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki kakao.
Wszystkie składniki wystarczy zblendować. Jeżeli wybierasz mleko roślinne, postaraj się dodać odżywkę białkową, aby w koktajlu nie zabrakło białka.
Jeśli możesz sobie pozwolić na trochę więcej kalorii, smak koktajlu podrasujesz dodając do shake’a dwie rozpuszczone kostki czekolady. Zapewniam jednak, że i bez niej smakuje to świetnie. No i rozpuszczanie czekolady też Ci chwilę zajmie, więc wersja dietetyczna jest też szybsza. 😉
A może taki zamiennik czekolady? Co to takiego, sprawdzisz na mojej grupie na Facebooku. Kliknij w zdjęcie, by przenieść się do grupy:
(Trochę bardziej) dietetyczne ciastka czekoladowe
Ten wybór będzie bardziej kaloryczny niż wyroby z poprzednich przepisów, choćby ze względu na masło i gorzką czekoladę. Wciąż jednak to ciastka o lepszym składzie niż te ze sklepowych półek. Są też na pewno o wiele bardziej treściwe.
- 1 jajko
- 2 łyżki słodzika – ksylitol lub erytrytol
- 100 g czekolady (50g do kąpieli wodnej, 50g drobno posiekanej)
- 70 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jajko połącz z cukrem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i razem z masłem dodaj do jajka i cukru. Następnie dodaj kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj całość.
Ciastka nie potrzebują długiego pieczenia. Możesz je wyjąć już po około 10 – 15 minutach. Temperatura: 180 stopni.
Wiem, że potrzeba Ci zarówno dietetycznych, jak i szybkich przepisów na posiłki. Takie przepisy pojawiają się na blogu, ale również na moim fan page’u i Instagramie. Zachęcam do obserwowania i inspirowania się w kuchni!
0 komentarzy