Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, śmiało więc urozmaicaj sobie dietę tym warzywem. Warzywem…? Tak – choć rabarbaru używamy na przykład do ciast albo kompotów, w Polsce jest on uznawany za warzywo.
W 100 gramach rabarbaru jest zaledwie 21 kalorii, więc to roślina, która sprzyja Twojej diecie. Zawiera potas, kwas foliowy, błonnik, a także magnez, żelazo i wapń. Jego kwaskowatość sprawia, że świetnie nadaje się do ciast – dlatego poniżej znajdziesz przepis na dietetyczne, wiosenne ciasto, idealne na weekendowe popołudnie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- ½ szklanki ksylitolu lub innego słodziwa
- Szczypta soli
- 2 jajka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łodygi rabarbaru.
Mąkę, proszek do pieczenia, słodzik i szczyptę soli wymieszaj ze sobą w jednym pojemniku. W drugim zmiksuj składniki mokre: jajka, jogurt naturalny i sok z cytryny. Potem połącz zawartość obu naczyń i delikatnie je zmiksuj, aż się połączą.
Łodygi rabarbaru pokrój na małe kawałki i oprósz w mące.
Przygotuj formę do pieczenia – wysmaruj ją niewielką ilością tłuszczu i posyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Przelej ciasto na blachę, na wierzchu połóż rabarbar. Piecz około 60 minut.
Masz ochotę na inne fit desery? Zajrzyj tutaj:
0 komentarzy