Gorący budyń to smak dzieciństwa, ale czy musi być z torebki? Oczywiście, że nie! Domowy budyń zrobisz w prosty sposób i z udziałem zaledwie kilku składników, bez sztucznych aromatów i barwników. I to najważniejsza zaleta domowych posiłków — znasz ich skład od początku do końca, dzięki czemu, finalnie są zdrowsze od tych gotowych z marketu.
Oto składniki do budyniu domowej roboty:
- 2 szklanki, czyli 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki cukru białego lub trzcinowego
- 1 łyżeczka cukry wanilinowego
- 3 żółtka jaj kurzych
Jak zrobić domowy budyń krok po kroku?
Potrzebny będzie rondelek. Na początek umieść w nim cukier i cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Całość wymieszaj i następnie, stopniowo, cały czas mieszając, dolewaj mleko. Do mieszania najlepiej używać rózgi, by nie zrobiły się nielubiane grudki.
W kolejnym kroku postaw rondelek na ogniu i mieszaj podczas podgrzewania, by powstała gładka masa. Po chwili zawartość garnka zrobi się gęsta. Wystarczy całość zagotować. Gotowe! Przełóż budyń do misek i dodaj np. kawałki gorzkiej czekolady.
Z czym jeść budyń? Doskonałym dodatkiem do takiego drugiego śniadania albo podwieczorku będą świeże owoce, np. maliny, truskawki czy borówki. Sprawdzą się również ulubione bakalie.
Chcesz, by twój budyń zyskał czekoladowy smak? Dodaj kakao do gotowania.
Posiłek w postaci budyniu dostarczy między innymi wapnia (dzięki mleku), żelaza i witaminy A za sprawą żółtek.
0 komentarzy