Gdy lato w pełni, słabością wielu z nas stają się oczywiście lody! Prawdziwi smakosze pewnie stwierdzą, że to właśnie przez te desery nie mogą podjąć się diety redukcyjnej latem. Z tego tekstu dowiesz się, jak przyrządzić lody, które można zjeść bez wyrzutów sumienia (byle nie za często :)) i nie odbierać sobie ulubionego smaku lata.
Zobacz również: Dieta redukcyjna. Dlaczego warto przejść na nią latem?
Dlaczego lodów sklepowych nie zaliczymy do zdrowej żywności?
Choć Internet pełen jest mitów o tym, że lody można jeść bez ograniczeń (ponieważ organizm wydatkuje energię na ogrzanie się, kiedy przyjmuje coś zimnego i w ten sposób spala kalorie – to bardzo naciągana teoria :)), wystarczy spojrzeć na opakowanie lodowych deserów, by zobaczyć, że jest inaczej. Ulepszacze, konserwanty, syrop glukozowo-fruktozowy i tłuszcze trans na pewno nie zaliczają się do zdrowej żywności.
Kawiarniane desery lodowe, choć pyszne, również znacząco podnoszą poziom cukru we krwi i liczbę kalorii spożytą danego dnia. Bardzo kaloryczne są już same dodatki, którymi ozdabia się taki deser: bita śmietana, różnego rodzaju syropy i ciasteczka czy cukierki.
Coraz popularniejsze lody tradycyjne, sprzedawane w „pracowniach”, pewnie będą lepszym wyborem, choć wciąż niepozbawionym dużej ilości cukru. Żaden dietetyk nie wpisze ich do jadłospisu osoby, która przyszła po dietę. Może jednak zaproponować zdrowsze odpowiedniki, jeśli o takie poprosisz.
Dietetyczne lody – sorbet
Lody sorbetowe mają najmniej składników, dzięki czemu są najprostsze w przygotowaniu i uważane za najbardziej dietetyczne. Przygotowuje się je tylko na bazie owoców. Najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny, jagody, a także banany, które nadają masie lodowej dobrą konsystencję.
Do przygotowania dietetycznych sorbetów nie potrzeba specjalnej maszynki, a jedynie odpowiednie foremki. Jeśli nie chcesz kupować specjalnych opakowań, dobrze sprawdzą się foremki do muffinek.
Owoce do sorbetu zmiksuj blenderem, dodaj odrobinę wody i opcjonalnie zamiennik cukru: erytrytol, ksylitol lub syrop z agawy. Słodzik można wcześniej rozpuścić w wodzie, aby w lodach nie było wyczuwalnych kryształków. Masę przelej do foremek i wstaw do zamrażarki. Lody będą gotowe po dwóch, trzech godzinach.
Dietetyczne lody bliskie śmietance
Jeśli nie przepadasz za sorbetami, pewnie chętniej skosztujesz lodów na bazie produktu mlecznego, który wzbogaci kielich z owocami. Śmietanka 36%, której zwykle używa się do zrobienia domowych lodów, nie będzie dietetycznym rozwiązaniem. Na szczęście nie oznacza to, że musisz zrezygnować z ulubionego przysmaku. Śmietankę dobrze zastąpi jogurt albo mleczko kokosowe, które ma mniej kalorii i więcej substancji odżywczych od śmietany. Popularnymi dodatkami do takich lodów jest gorzka czekolada, wiórki kokosowe czy orzechy.
Sposób przygotowania będzie podobny jak przy sorbecie – zamiast kupować maszynkę, możesz użyć blendera, gotową masę przelać do foremek.
Tak lubiane przez sportowców masło orzechowe również doskonale sprawdzi się jako składnik domowych lodów. Co prawda zawiera sporo kalorii, więc jeśli nie trenujesz intensywnie, podejdź do tego produktu z rozsądkiem.
Jeżeli jesteś pod opieką dietetyka, porozmawiaj z nim o dietetycznych lodach. Wspólnie dobierzecie proporcje jakie możesz zastosować i składniki, które będą dla Ciebie odpowiednie. Natomiast jeśli nie jesteś na diecie i po prostu oczekujesz zdrowszego zamiennika sklepowych przysmaków, kup ulubione produkty i baw się z różnymi przepisami. Ja mam dla Ciebie dwie wytyczne: masa na dietetyczne lody powinna być kremowa, a proporcje… takie, jak lubisz!
0 komentarzy