Czy mogę jeść makaron, jeśli się odchudzam? To pytanie spędza sen z powiek wielu moim pacjentom. A jeśli nawet mogą spać, to przy komponowaniu posiłków zastanawiają się, czy przypadkiem nie dostarczą sobie zbyt wielu kalorii…
Uspokajam: można jeść makaron na redukcji. Makaron nie ma sam w sobie właściwości tuczących, czyli sprawiających, że nagle po posiłku Twoja waga wzrośnie.
Oczywiście – jak do kwestii każdego produktu – trzeba podejść do makaronu rozsądnie, wybierać zdrowsze opcje i jeść jego odpowiednią ilość. Dowiedz się, jakie makarony wybierać i zainspiruj się pomysłami na zdrowe jego podanie.
Co zamiast makaronu?
Jeżeli należysz do osób, które bez popularnej „pasty” nie wyobrażają sobie życia, a jednocześnie chcesz utrzymać szczupłą sylwetkę, pomyśl o dwóch sprawach.
- wybieraj zdrowsze makarony: pełnoziarniste albo z zielonego groszku, fasoli czy ciecierzycy. Tych zamienników makaronu z mąki pszennej pojawiło się ostatnio mnóstwo! To świetny sposób, by pobić ilość białka w diecie, np. jeśli stronisz od mięsa. Białko roślinne liczy się tak samo, wbrew plotkom, które można usłyszeć na siłowni. 😉
- zaprzyjaźnij się z ziemniakami. Mają podobną kaloryczność jak makaron, a jednak o wiele większą gęstość odżywczą. Po zjedzeniu ziemniaków będziesz dłużej syta.
Proste dania z makaronem – przepisy
Potrawy z makaronem można przyrządzić w kilkanaście minut i spakować w pojemnik, dzięki czemu są świetną opcją na zdrowy posiłek do pracy. Proporcje są tak dobrane, by wyszło więcej niż 1 porcja, więc możesz się podzielić z najbliższą osobą albo zjeść to na obiad i zgarnąć do pracy na drugi dzień.
Danie z makaronem – opcja z mięsem
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 400 g piersi kurczaka
- 1 opakowanie makaronu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g jogurtu greckiego
- 50 ml wody.
Kurczaka pokrój w kostkę i usmaż z ulubionymi przyprawami. Cebulę i czosnek pokrój na drobno i podsmażaj przez 3 minuty. Dodaj do tego szpinak i podsmażaj kolejne 10 minut. To dobry moment na wstawienie makaronu. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jogurt z wodą i wlej to na patelnię ze szpinakiem, wymieszaj. Potem dorzuć do szpinaku kurczaka i ugotowany makaron, po czym dopraw do smaku.
Danie z makaronem – opcja wegetariańska
Makaron z serem feta i oliwkami
- 250 g makaronu
- 200 g fety
- 2 pomidory
- kilka oliwek
- bazylia, oregano, kolendra
- 3 łyżki oliwy.
Ugotuj makaron, odcedź go i ostudź. Pomidory i fetę pokrój w kostkę, a oliwki w plasterki. Dodaj przyprawy i oliwę. Czy ten przepis mógł być prostszy? 🙂
Danie z makaronem – opcja wegańska
Wędzony makaron z pomidorami
- 4 łyżeczki kaparów
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki ajwaru
- 500 g makaronu
- oliwa do podsmażenia
- wędzona i słodka papryka w proszku
- opcjonalnie: płatki drożdżowe.
Czosnek podsmaż na oliwie, dodaj do niego wędzoną paprykę (około 2 łyżeczki). Po chwili dodaj kapary i podsmażaj jeszcze 5 minut. Potem dodaj pomidory i duś to bez przykrycia około 15 minut. W międzyczasie ugotuj makaron. Kiedy będzie gotowy, dodaj go na patelnię z pomidorami i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec możesz dodać ajwar, albo chilli. By podbić białko, a potrawę wzbogacić o serowy posmak, możesz posypać ją płatkami drożdżowymi.
Czy wiesz, że 25 października obchodzimy Dzień Makaronu? To pyszny element diety i na pewno zasłużył sobie na to święto. Jeśli w tym roku nie udało Ci się świętować tego dnia, nic straconego – dziś też jest na to dobry dzień. Tak samo jak na odwiedzenie mojej grupy na Facebooku – wpadnij sprawdzić, co słychać u moich podopiecznych!
0 komentarzy